Galeries Lafayette

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Galeries Lafayette
De glas-in-loodkoepel van Galeries Lafayette in Parijs
Oprichting 1893
Oprichter(s) Theophile Bader en Alphonse Kahn
Eigenaar Groupe Galeries Lafayette
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Hoofdkantoor Parijs
Sector Detailhandel
Industrie Warenhuis
Website www.galerieslafayette.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Galeries Lafayette in Montpellier

Galeries Lafayette is een Franse warenhuisketen die eigendom is van de Groupe Galeries Lafayette. In meer dan zestig grote Franse steden is een warenhuis van Lafayette aanwezig. Daarnaast zijn er buitenlandse vestigingen in Casablanca, Marokko, Doha en een vestiging in Berlijn, Duitsland.

Het bekendste en meest prestigieuze filiaal is gelegen in het 9e arrondissement van Parijs. Het staat aan de Boulevard Haussmann, een van de belangrijkste winkelstraten in Parijs.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1893 openden Theophile Bader en Alphonse Kahn een klein warenhuis in Parijs, op de hoek van de Rue La Fayette en de Rue de la Chaussée d'Antin.

Het warenhuis werd in de periode 1896 tot en met 1905 fors uitgebreid. In 1912 werd de reusachtige koepel van glas in lood gebouwd door de architect Ferdinand Cahnautin en glaskunstenaar Jacques Grüber. Vanaf het dak van Galeries Lafayette heeft men een weids uitzicht over Parijs. In dit tien verdiepingen tellende warenhuis worden meer dan 75 000 merken aangeboden en bevinden zich meerdere restaurants en bars. Het gebouw is een stadsmonument.

De warenhuisketen heeftt 56 winkels in Frankrijk en vijf buiten Frankrijk: in Berlijn, Dubai, Jakarta, Beijing en Istanboel. Er zijn plannen voor nieuwe winkels in Luxemburg, Shanghai, Koeweit en een tweede in Istanboel. De prioriteiten voor verdere expansie gaan naar China (bij voorkeur in partnerschap met een lokale partij en met een objectief op tien vestigingen in de volgende vijf tot zeven jaar) en het Midden-Oosten (onder franchise), met focus op Doha.[1]

Eind 2022 maakte de warenhuisketen bekend vestigingen te openen in India. In een partnerschap met de Indiase groep Aditya Birla worden vestigingen geopend in Delhi (opening in 2025) en Mumbai (opening in 2024).[2]

Galeries Lafayette Haussmann[bewerken | brontekst bewerken]

Galeries Lafayette Haussmann is de vlaggenschipwinkel van de warenhuisketen en is gelegen aan de Boulevard Haussmann in het 9e arrondissement van Parijs. Deze vestiging is verdeeld over vier gebouwen die onderling met elkaar verbonden zijn. De verschillende gebouwen hebben elk een thema (Coupole, L'Homme, Maison en Gourmet).

In 1894 openden Bader en Kahn de winkel Les Galeries Lafayette op de hoek van de rue La Fayette en de rue de la Chaussée-d'Antin, De winkel was ideaal gelegen nabij de Opéra Garnier, de Grands Boulevards en het station Gare Saint-Lazare. Al snel trok de winkel kantoorpersoneel en de lagere en middenklasse aan. In 1896 kocht het bedrijf het volledige gebouw aan de rue La Fayette 1 en, in 1903, de gebouwen aan de boulevard Haussmann 38, 40 en 42, evenals de rue de la Chaussée-d'Antin 15. Georges Chedanne en vervolgens Ferdinand Chanut waren verantwoordelijk voor de indeling van deze nieuwe panden. Op 8 oktober 1912 werd de immense cirkelvormige Art Nouveau- koepel  ingehuldigd met een hoogtepunt op 43 meter boven de grond. Deze glazen koepel rust op tien betonnen pilaren. Théophile Bader gebruikte graag voor die tijd zeer moderne materialen, waaronder beton voor de verdiepingen. De versieringen zijn gemaakt door meesters van de school van Nancy: Édouard Schenck ontwierp de metalen balken gebeeldhouwd met bloemmotieven); Jacques Grüber de neo-Byzantijnse glas-in-loodramen en Louis Majorelle het ijzerwerk op de balkons en driedubbele trappen. .

In 1908 werd de eerste winkel aan de Boulevard Haussmann geopend en in oktober 1912 werd de nieuwe winkel ingehuldigd. Het warenhuis betond uit 96 afdelingen, een theesalon, een bibliotheek en een kapsalon en had heeft vijf verdiepingen, balkons en een grote koepel. Deze koepel, geïnspireerd door de Byzantijnse stijl , is 33 meter hoog en bestaat uit tien geschilderde glas-in-loodramen in een stalen kozijn dat rijkelijk voorzien was van bloemmotieven. De balustrades op de onderste verdiepingen waren versierd met gebladerte. Volgens de wens van Théophile Bader overspoelt een gouden licht, dat uit de koepel komt, de grote zaal, met zijn hoofdtrap, en laat de koopwaar schitteren. Op het dan van het gebouw kon men vanaf een panoramaterras uitkijken over Parijs. Tussen 1952 en 1956 werden de eerste roltrappen geplaatst en werden de atriums verwijderd en twee verdiepingen toegevoegd. In 1969 werd aan de andere kant van de rue de Mogador een nieuwe winkel gebouwd, gereserveerd voor herenmode. Galeries Lafayette heeft zich gevestigd als een belangrijke speler in creatie en onthult elk seizoen nieuwe talenten door ze kleine boetiekjes in de winkel te bieden. Dit is het geval met onder andere Daniel Hechter, Pierre Cardin, Cacharel en Yves Saint Laurent. In 1974 werd het hoofdtrappenhuis afgebroken en in 1984 werd de centrale begane grond aangepast om prestigieuze winkels te openen. Vanaf 1975 bezetten de Galeries Lafayette Haussmann met hun  verkoopoppervlakte van 47.800 m 2 de eerste plaats in Frankrijk door een omzet te behalen die hoger lag dan die van de concurrenten. In 2009 werd in de 1e kelder een verkoopruimte voor damesschoenen geopend  met een oppervlakte van 3.000  m². In 2010 werd een Bordeauxthèque geopend, de grootste Bordeauxwijnen-kelder ter wereld met 1.500 soorten. In 2012, voor de honderdste verjaardag van de koepel en na de volledige reiniging, werd een nieuwelichtinstallatie van de kunstenaar Yann Kersalé geïnstalleerd. Tussen 2019 en 2021 werd het aandeel van de oppervlakte bestemd voor cafés en restaurants in het warenhuis verhoogd naar zo'n 20%.

Als gevolg van de Covid-19-pandemie was 2020 het slechtste jaar in de geschiedenis van de Parijse warenhuizen. Dit leidde ertoe dat zij hun strategie moesten herzien en zich meer moeten richten op meer Franse klanten, met name die uit Ile-de-France en Parijs, terwijl de focus voodien lag op buitenlandse bezoekers en luxe. Hierbij is zo'n 60 % van de vloeroppervlakte verbouwd en is een derde groep roltrappen geplaatst in het hoofdgebouw om de toestroom van toeristen en lokale bewoners beter te leiden.

Galeries Lafayette Montparnasse[bewerken | brontekst bewerken]

Galeries Lafayette Montparnasse, Parijs, 5 januari 2004

Het filiaal Galeries Lafayette Montparnasse werd in 1972 geopend in 1972 aan de voet van de Tour Montparnasse, in het 15e arrondissement van Parijs aan de rue du Départ 22. Het warenhuis bevond zich op niveau 0 van het winkelcentrum Montparnasse Rive Gauche (vanaf 2015 Centre Commercial Montparnasse). In 2008 werd het warenhuis compleet gerenoveerd en begin november 2019 sloot het filiaal zijn deuren. Hiervoor in de plaats werd een filiaal geopend in het Centre Beaugrenelle.

Galeries Lafayette Beaugrenelle[bewerken | brontekst bewerken]

In het najaar van 2019 opende warenhuis Lafayette een filiaal in het winkelcentrum Beaugrenelle aan de rue Linois. Dit was ter vervanging van het filiaal Montparnasse dat eind 2019 sloot. Het warenhuis heeft een oppervlakte van 8.000 m² verdeeld over 4 verdiepingen en beschikt over een restaurant.[3]

Galeries Lafayette Champs-Élysees[bewerken | brontekst bewerken]

Interieur van Galeries Lafayette Champs-Élysées

Dit warenhuis is gevestigd aan de Avenue des Champs-Élysées 52-60, op de hoek met rue La Boétie. Het filiaal werd geopend op 27 maart 2019.[4]

Het filiaal is gelegen op een perceel grond dat in 1927 werd gekocht door Theophile Bader. Het pand dat er stond werd steen voor steen afgebroken en verplaatst om plaats te maken voor een nieuw warenhuis. Maar de crisis van 1929 maakte een einde aan Baders ambities en de grond werd verkocht aan de Amerikaanse bank First Citybank of New York. Het bankgebouw in art decostijl naar een ontwerp van André Arfvidson werd gerealiseerd tussen 1929 en 1931. Het gebouw huisvestte het Franse hoofdkantoor van de Amerikaanse bank, maar ook luxe boetieks en kantoren.

Op de begane grond werd het gebouw doorsneden door de galerij Élysées-La-Boétie , een overdekte passage die de Avenue des Champs-Élysées verbindt met de rue La Boétie. De winkels bevonden zich in deze passage, evenals de Avenue des Champs-Élysées en Rue La Boétie. In een van de grote hallen op de begane grond bevindt zich het bankkantoor, bereikbaar vanaf de Champs-Élysees of vanaf de koepel van de winkelgalerij. In het souterrain werd het centrale deel van het gebouw ingenomen door een kluis die volledig in gewapend beton is opgetrokken en uit twee verdiepingen bestaat (de eerste kelder voor de klanten en de tweede voor de bank). Op de eerste verdieping bevonden zich de publieksdiensten en de directie van de bank. Een groot deel van de tweede verdieping van het gebouw werd ook ingenomen door de verschillende afdelingen van de bank. Van de derde tot en met de zesde verdieping van het pand werden verhuurd als kantoor. Op het terras, boven de zesde verdieping, had de bank een lustpaviljoen met tuin ingericht, waarin een ​​eetzaal was voor het personeel van de bank en haar spraakmakende klanten.

Vanaf de jaren dertig werden er aanpassingen gedaan om een ​​Prisunic-winkel en een bioscoop met 350 zitplaatsen te vestigen. In 1960 werd het dakterras volledig gerenoveerd. Prisunic werd vervangen door Monoprix, welke nog steeds gevestigd in het pand. In 1988 werd de eerste Virgin Megastore in Frankrijk geopend op de begane grond en in de kelder van het gebouw. In 2013 werd Virgin opgeheven. Vanaf 2016 werd het pand gerenoveerd om in 2019 te openen als Galeries Lafayette.

Galeries Lafayette Amiens[bewerken | brontekst bewerken]

Het oorspronkelijke gebouw van Les Nouvelles Galeries in Amiens werd in 1897 gebouwd naar plannen van architect Émile Ricquier. Tijdens bombardementen in de Eerste Wereldoorlog werd het pand verwoest, waarna in 1927 een gebouw in art-decostijl werd herbouwd naar een ontwerp van de architecten Viard en Dastugue. Het pand aan de Rue des 3 Cailloux huisvest nu Galeries Lafayette en Fnac.[5]

Galeries Lafayette Annecy[bewerken | brontekst bewerken]

In 1969 werd dit filiaal aan de Avenue de Parmellan 25 geopend in de wijk Parmellan in Annecy onder de naam Les Nouvelles Galleries. Het ontwerp van de architect Antoine Dory, bestaande uit een warenhuis, kantoren en een tankstation, werd destijds beschouwd als "een monument zonder weerga", en viel vooral op door zijn ronde vorm en vele innovaties.[6] De architectuur van het complex was een breuk met de bestaande structuren en bestaat uit een kubusvormig gebouw met meerdere verdiepingen waarin het warenhuis is gevestigd. Dit was de voorbode van een nieuwe vorm van commerciële stedenbouw, aangezien het per auto bereikbaar is. Hat pand heeft een introvert karakter, omdat het geen ramen heeft naar de straat en alleen voorzien is van grote glazen toegangen. Om deze kubus wikkelen zich twee ringen die worden ingenomen door parkeerplaatsen voozien van twee hellingbanen, waarvan er één spiraalvormig is. In 2000 werd het complex gerenoveerd en zijn er extra winkels gecreëerd op de begane grond en vensterpartijen aangebracht richting de Avenue du Parmelan. In de loop van 2020 werd het bestaande complex van 17.000 m² gerenoveerd, de verkeerscirculatie verbeterd en energiebesparende voorzieningen aangebracht. Het complex werd daarnaast uitgebreid met 10.000 m².[7]

Galeries Lafayette Avignon[bewerken | brontekst bewerken]

Avignon Aux Dames de France rue de la République 1930

Op de hoek van de Rue Pourquery de Boisserin en de Rue de la Republique in Avignon was vanaf 1904 het warenhuis Aux Dames de France gevestigd.[8] In 1985 werd deze warenhuisketen overgenomen foor Galeries Lafayette. In 1973 werd in het nieuw gebouwde winkelcentrum Cap Sud een filiaal geopend van Les Nouvelles Galeries.[9] Eind februari 2000 werd het filiaal in Avignon gesloten en werd de helft van de medewerkers van dit filiaal overgeplaatst naar het filiaal in het winkelcentrum Cap Sud.[10] Het filiaal in het winkelcentrum Cap Sud met een oppervlakte van 6.800 m²[11] werd na de overname van Les Nouvelles Galeries een filiaal van Galeries Lafayette.

Galeries Lafayette Belfort[bewerken | brontekst bewerken]

Dit betreft een franchisefiliaal van Galeries Lafayette dat wordt geëxploiteerd door Hermione People & Brands. Dit voormalige filiaal van Les Nouvelles Galeries, en daarvoor Magasins Bumsel, is gelegen in het Centrum van Belfort aan de Faubourg de France. Op de tweede verdieping van dit filiaal zou een filiaal van Go Sport, een sportwinkelketen, die eveneens wordt geëxploiteerd door Hermione People & Brands worden gevestigd[12], maar dit plan is afgeblazen. Anno 2023 wordt slechts 3.500 m² van de totale 12.000 m² gebruikt door het warenhuis en staat de tweede verdieping helemaal leeg.[13] Onder een deel van het dak is nog een oud rechthoekig, glazen dak met eenvoudige geometrische vormen verborgen met een metalen 'Eiffel-structuur'. Deze constructie wordt gedateerd rond 1912.[14]

Galeries Lafayette Biarritz[bewerken | brontekst bewerken]

Galeries Lafayette in Biarritz

Het filiaal in Biarritz is een klein warenhuis aan de Place Clemenceau waar voorheen Les Grands Magasins Biarritz-Bonheur gevestigd was, totdat het 2011 werd gerenoveerd en heringericht werd. Les Grands Magasins Biarritz-Bonheur op 5 augustus 1903. In 1911 en 1926 werd het warenhuis uitgebreid met de aangrenzende panden.[15] Met een oppervlakte van slechts 3.200 m² staat het qua omzet van de warenhuizen op de 25e tot 30e plaats in Frankrijk. De lokale bevolking is slechts goed voor zo'n 28 % van de bezoekers. Een groot deel van de bezoekers bestaat uit buitenlanders (Spanjaarden, Britten, Russen) en Fransen uit o.a. Parijs, Bordeaux en Toulouse.[16]

Galeries Lafayette Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Galeries Lafayette in Bron (mei 2019)

Het filiaal van Galeries Lafayette aan de Boulevard Pinel in Bron, een voorstad van Lyon, werd gebouwd in de jaren zestig. Het complex bevat naast het warenhuis nog vier andere winkels, waaronder een filiaal van Monoprix. Door de ligging in de nabijheid van de ringweg, metro D en meer recent tramlijn T6 heeft het complex een optimale bereikbaaheid. In de loop der jaren verouderde het en verloor klanten door met name de verschillende grote commerciële projecten die de afgelopen jaren in het grootstedelijk gebied van Lyon zijn ontstaan. Dit leidde ertoe dat Citynove, het vastgoedbedrijf van Galeries Lafayette, een partnerschap aan ging met het portefeuillebeheerbedrijf Keys REIM voor een grootschalige renovatie en een optimalisatie van het gebruik van de locatie. In het kader van dit partnerschap heeft Keys REIM 70% van het gebouw verworven en Citynove, dat 30% van het gebouw behoudt. De kosten van het renovatieproject werden geraamd op € 60 miljoen.[17][18]

De renovatieplannen worden uitgevoerd naar een ontwerp van het architectenbureau Moatti-Rivière en voorziet in de bouw van drie uitbreidingen om uit te breiden van 26.300 m² naar meer dan 44.000 m² en zal plaats bieden aan zo'n 70 nieuwe winekls naast Galeries Lafayette en Monoprix.

Galeries Lafayette Caen[bewerken | brontekst bewerken]

De vestiging in Caen is gelegen aan de Boulevard Maréchal Leclerc. De geschiedenis gaat terug naar 1926 als de koopman Georges Lelong de "Galeries Lafayette de Caen" als een franchisefiliaal. De Galeries Lafayette wordt officieel geopend op de Boulevard des Alliés op 29 april 1927. Twee jaar later wordt een verdieping toegevoegd aan het bestaande pand en in 1933 wordt de winkel aanzienlijk vergroot door de toevoeging van een nieuwe vleugel op de hoek van de rue Pierre-Aimé Lair. Hoewel de panden maar een paar jaar na elkaar gebouwd zijn, hebben ze een totaal andere architectuurstijl. Tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog zijn de gebouwen verwoest.

In 1955 fuseerden het bedrijf Démogé, eigenaar van Les Nouvelles Galeries, en de Galeries Lafayette tot Galeries de Caen. Op de locatie van de Galeries Lafayette werd een pand neergzet naar ontwerp van de architecten Georges Richard en Pierre Daubin. De winkel, die geëxploiteerd werd onder de naam Nouvelles Galeries was erg modern voor zijn tijd met een gevel van golvend en doorschijnend gewapend glas. Oorspronkelijk scheidde niets deze glazen gevel van de rest van de winkel. Van binnen was het gebouw helderder en van buiten was het mogelijk om naar binnen te kijken, waardoor het lichter aanvoelde. De winkel had een oppervlakte van 6.500 m²[19] verdeeld over vier niveaus met roltrappen tussen de verdiepingen.[20] In 1997 werd de naam gewijzigd in Galeries Lafayette.[19] Sinds 2018 wordt het filiaal geëxploiteerd als een franchisefiliaal door Hermione People & Brands.

Galeries Lafayette Cannes[bewerken | brontekst bewerken]

Op de hoek van de Rue Hoche en de Rue du maréchal Foch in Cannes was oorspronkelijk het warenhuis Aux Dames de France gevestigd.[21] In hetzelfde pand is anno 2023 een vestiging van Galeries Lafayette met een oppervlakte van 2.600 m² op 4 niveaus.[22] Het betreft een franchisefiliaal dat wordt geëxploiteerd door Hermione People & Brands.

Galeries Lafayette Clermont-Ferrand[bewerken | brontekst bewerken]

Deze vestiging aan de Place de Jaude in Clermont-Ferrand werd in mei 1907 geopend als Les Galleries de Jaude in een pand naar een ontwerp van de architect Léon en Marcel Lamaizière.[23] Het pand bestaat uit een metalen structuur met gevels van witte steen. Het warenhuis was een filiaal van Nouvelles Galeries. In 1920 werd het pand uitgebreid onder leiding van de oorspronkelijke architect. In 1963 werd een grote renovatie en verbouwing uitgevoerd, waarbij de 4e verdieping aanzienlijk werd gewijzigd. In 1997 werd het warenhuis omgedoopt tot Galeries Lafayette en werd een van de provinciale vlaggenschipwinkels, waarbij er opnieuw renovaties werden uitgevoerd, aan met name de gevels. Sinds 2006 is het warenhuis geklasseerd als een historisch monument. [24]

Galeries Lafayette Dijon[bewerken | brontekst bewerken]

Galeries Lafayette in Dijon

Naar het model van de Parijse warenhuizen werd op 22 september 1924 het nieuwe gebouwd van de Magasins Modernes ingehuldigd op de hoek van de Rue du château en de Rue de la Liberté in Dijon. Het gebouw is een ontwerp van de architecten Léon en Marcel Lamaiziere , senior architecten van de Magasins Modernes. De gevels in eclectische stijl hebben Parijse allures en het opengewerkte dak is zo gebouwd dat het doet denken aan de grote Parijse warenhuizen van Le Printemps , Le Bon Marché of La Samaritaine. Het interieur van het gebouw bestaat uit smeedwerk dat in Art Nouveau-stijl. Het imposante gebouw wordt geaccentueerd door de regelmatige raampartijen die worden onderstreept door een versiering in neorenaissancestijl. Het bas-reliëf benadrukt ook de ramen op de bovenste verdieping.[25]

In 1961 werden roltrappen geplaatst naast de trappen en de bestaande lift om toegang tot de verschillende verdiepingen te geven. In 1955 werden de Magasins Modernes gekocht door Les Nouvelles Galeries, die op haar beurt weer werd overgenomen door Galeries Lafayette in 1993. Vanaf 1994 wodrt het warenhuis, met een oppervlakte van 7.600  m², geëxploiteerd als Galeries Lafayette.[26]

Galeries Lafayette Lieusaint - Carré Sénart[bewerken | brontekst bewerken]

In Lieusant, in het departement Seine-et-Marne, opende Lafayette in oktober 2017 zijn 57e Franse warenhuis in winkelcentrum Carré Sénart. De conceptstore heeft een oppervlakte van 6.000 m², verdeeld over 2 niveaus.[27][28] Dit filiaal is ter vervanging van het filiaal in het winkelcentrum Evry2 in Evry-Courcouronnes, dat in september 2017 na 40 jaar zijn deuren sloot.[29]

Galeries Lafayette Menton[bewerken | brontekst bewerken]

Dit filiaal is gelegen aan de Rue de la Republique in Menton, in een gebouw dat deteert uit 1905.[30] Het betreft een voormalig filiaal van Les Nouveles Galeries en daarvoor als Aux Dames des France. Deze vestiging wordt als franchisefiliaal geëxploiteerd door de Société de Ditribution Mentonnaise.

Galeries Lafayette Metz[bewerken | brontekst bewerken]

In 1967 opende dit filiaal in Metz onder de naam Les Nouvelles Galeries zijn deuren.[31] De winkel met een sterke en eigentijdse architectuur had een oppervlakte van 10.579 m² en werd al snel een trekker in het centrum. In 2014 werden de monotome, grauwe betonnen gevels voorzien van een nieuwe buitenbekleding met grote glazen gevels en kreeg het pand een imposante rode luifel met een eigentijdse uitstraling naar een ontwerp van de architect Manuelle Gautrand. Met deze renovatie is werd ook het verkoopvloeroppervlak vergroot met meer dan 20 % tot bijna 13.000 m².[32]

Galeries Lafayette Rosny2[bewerken | brontekst bewerken]

In 1973 werd het winkelcentrum Rosny2 geopend in Rosny-sous-Bois. Een van de ankerhuurders van het centrum was het warenhuis Bazar de l'Hôtel de Ville (BHV), met een verkoopvloer verdeeld over drie verdiepingen.[33] [34] In 2006 werden twee van de d rie verdiepingen overgenomen door Galeries Lafayette en bleef BHV actief op de kelderverdieping met een woonafdeling. De resterende winkel van BHV werd in 2010 gesloten.[35] Het filiaal van Galeries Lafayette is sinds 2018 een franchisefiliaal en wordt geëxploiteerd door Hermione People & Brands.

Galeries Lafayette Saintes[bewerken | brontekst bewerken]

Dit filiaal is gelegen aan de Cours National in Saintes. Het pand huisvestte oorspronkelijk het warenhuis Maison Universelle en dateert van rond 1900.[36] Later werd dit de Nouvelles Galeries. Anno 2023 is het een franchosefiliaal met een oppervlakte van 3.500 m².[37] Het iwarenhuis wordt sinds 2018 geëxploiteerd door Hermione People & Brands.

Galeries Lafayette Toulouse[bewerken | brontekst bewerken]

Galeries Lafayette in Toulouse (december 2011)

De winkel aan de Rue Lapeyrouse in Toulouse werd ingehuldigd in 1962 als warenhuis voor Les Nouvelles Galeries. Het gebouw naar een ontwerp van Antoine Dory is kenmerkend voor de architectuur van de jaren 60. Het pand heeft een oppervlakte van 15.400 m² verdeeld over 7 verdiepingen. Het pand heeft drie kelderverdiepingen waarvan één winkelverdieping en twee voor het magazijn.[38]

Andere filialen in Frankrijk[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Galeries Lafayette van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.