Naar inhoud springen

Axe historique

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Axe historique de Paris

De Axe Historique is een lijn van historische monumenten, gebouwen en doorgangen die vanuit het centrum van Parijs naar het westen loopt.

De piramide (een van de ingangen tot het Louvre) past precies onder de Arc de Triomphe du Carrousel, deze past weer onder de Arc de Triomphe, en deze op zijn beurt past precies onder La Grande Arche. Dit wordt geïllustreerd door een laserbundel die vanaf de Grande Arche de punt van de piramide in het Louvre raakt en daarbij precies onder de Arc de Triomphe en de Arc du Carrousel gaat.[bron?]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het ontstaan van de Axe Historique gaat terug tot 1553, toen Catharina de' Medici vanaf het Tuilerieënpaleis tot buiten de stadsmuren van Parijs de tuinen van de Tuilerieën liet aanleggen. In 1664 werden deze tuinen in opdracht van Colbert door de bekende tuinarchitect André le Nôtre verfraaid met onder meer een brede laan en geometrische bloemperken.

De lijn kreeg verder vorm met de aanleg van Champs-Élysées in 1616 in opdracht van Maria de' Medici. De Axe Historique werd verlengd tot buiten Parijs, met de bouw van de Grande Arche (1989).

Monumenten op de Axe historique[bewerken | brontekst bewerken]