Grande Arche

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
La Grande Arche staat centraal afgebeeld.

La Grande Arche de la Fraternité (De grote boog van de broederschap) , beter bekend onder de naam l'Arche de la Défense of Grande Arche, is een gebouw in het zakendistrict La Défense, ten westen van Parijs.

De Deense architect Johann Otto von Spreckelsen wilde een 20e-eeuwse versie van de Arc de Triomphe. Toen hij in 1987 overleed nam de Franse architect Paul Andreu het werk over. Het gebouw werd geopend op 14 juli 1989, 200 jaar na de bestorming van de Bastille.

De Grande Arche is vrijwel kubusvormig en de binnenkant is open. Het verzinnebeeldt een vierdimensionale hyperkubus, ook wel tesseract genoemd, geprojecteerd in de driedimensionale realiteit.[1]

Het bouwwerk heeft een hoogte van 110 meter[2], een lengte van 108 meter en een breedte van 112 meter. Het gebouw telt 35 verdiepingen en er werken 4000 mensen. In het gebouw zijn kantoren gevestigd, en de bovenste verdiepingen zijn onder andere in gebruik als expositieruimte, restaurant en winkel. Het restaurant is op werkdagen voor de lunch geopend, en in de zomer ook op zaterdagavond.

De Grande Arche staat in dezelfde lijn als de Arc de Triomphe, Arc de Triomphe du Carrousel in de Tuilerieën en de glazen piramide van het Louvre. Deze lijn wordt de Axe historique genoemd.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Du Sautoy, Marcus. A 4 Dimensional Cube in Paris. The Number Mysteries Geraadpleegd op 17 June 2012
  2. Zo hoog dat de Notre-Dame erin zou passen.