Porte Saint-Denis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Porte Saint-Denis in 2011
Inname van Maastricht door Lodewijk XIV, reliëf van Michel Anguier (1673)

De Porte Saint-Denis (Nederlands: Sint-Dennispoort) is een triomfboog in de Franse hoofdstad Parijs, geplaatst in de loop van de door Karel V gebouwde ringmuur. Nadat de muur onder Lodewijk XIV was afgebroken werd de triomfboog gebouwd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Porte Saint-Denis is in 1672 ontworpen door de architect François Blondel en de beeldhouwer Michel Anguier, onder bevel van Lodewijk XIV, ter ere van zijn overwinningen bij de Rijn en in Franche-Comté. De bouw werd door de stad zelf gefinancierd. De triomfboog verrees op de plaats van een middeleeuwse poort die deel uitmaakte van de omheiningsmuur van Karel de Vijfde.

De boog is te vinden op het kruispunt van de Saint-Denis-verbindingsweg (de Rue Saint-Denis en de Rue du Faubourg-Saint-Denis) en de Grands Boulevards (de Boulevard de Bonne-Nouvelle en de Boulevard Saint-Denis). In 1988 werd hij gerestaureerd.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De poort is een triomfboog, geïnspireerd door de Romeinse Boog van Titus. Boven de poortdoorgang zijn twee bas-reliëfs van Michel Anguier te vinden, die momenten uitbeelden uit de Hollandse Oorlog. Aan de zuidzijde is de De oversteek van de Rijn (1672) en een allegorische afbeelding van de overwonnen Hollandse Republiek afgebeeld. Aan de noordzijde is het de Inname van Maastricht door Lodewijk XIV (1673) te zien.

Zie de categorie Porte Saint-Denis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.