Beleg van Maastricht (1673)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Beleg van Maastricht
Onderdeel van de Hollandse Oorlog
Gravure van Daniël Marot (1661-1752)
Gravure van Daniël Marot (1661-1752)
Datum 13 juni - 26 juni, 1673
Locatie Maastricht (Luiks-Staats condominium)
Resultaat Franse overwinning
Territoriale
veranderingen
Maastricht wordt Franse stad (1673-'78)
Strijdende partijen
Pavillon royal de France.svg Frankrijk Prinsenvlag.svg Nederland

Flag of Cross of Burgundy.svg Spanje

Commandanten en leiders
Pavillon royal de France.svg Lodewijk XIV

Pavillon royal de France.svg Sebastien Vauban

Prinsenvlag.svg Jacques de Fariaux
Troepensterkte
24,000 infanterie
16,000 cavalerie
58 kanonnen
5,000 infanterie
1,200 cavalerie
Verliezen
onbekend 6,000 doden, gewonden of gevangen gemaakt

Het Beleg van Maastricht vond plaats tijdens de Hollandse Oorlog, tussen 13 juni en 26 juni, 1673. Het was koning Lodewijk XIV die Maastricht persoonlijk in wilde nemen, nadat hij de triple alliantie verbrak, die hij maar vernederend vond en besloot in een plotwending de Zuidelijke Nederlanden aan te vallen.

Achtergrond[bewerken]

Nadat de Franse troepen al Gent en Brussel had aangedaan, marcheerden ze richting Maastricht, een stad die een gedeelde soevereiniteit kende en onder het gezag van de Verenigde Provincies stond, samen met het prinsbisdom Luik. In mei 1672 werd het plaatselijk gelegen fort zelfs ongemoeid gelaten, maar nadat de winter inviel en de bevoorradings-verbindingen wegvielen, besloten de Franse troepen de stad te belegeren op 11 juni 1673. Maastricht had een breekbaar verdrag met de Spaanse troepen in de Nederlanden, waardoor er een Spaanse divisie binnen de stadsmuren gelegerd was. Jacques de Fariaux was de leidinggevende bemiddelaar tussen het Spaanse en Nederlandse kamp binnen de stad.

Beleg[bewerken]

Maastricht was de eerste stad die belegerd werd onder leiding van Sebastien Vauban, een meester in militaire tactieken in zijn tijdperk. In navolging van de beschietingen op de stadsmuren door stellingskanonnen, gaf Vauban het bevel om draagvlonders te bouwen en die in een zigzagpatroon op te stapelen, en die tegen de muren te plaatsen. Door deze constructie was het moeilijk voor de verdedigers van de stad om een schot te lossen op hun belagers omdat die zich konden verstoppen tussen de vlonders. Door deze constructie konden militaire eenheden kruitvaten plaatsen om een bres in de muur te slaan.

17 juni 1673: de circumvallatielinie voltooid
Gevechten in de Hollandse Oorlog
Groenlo · Solebay · Schooneveld (1) · Tolhuis · Bredevoort · Coevorden · Schooneveld (2) · Groningen · Kruipin · Charleroi · Maastricht (1) · Kijkduin · Trier · Naarden · Bonn · Sinsheim · Seneffe · Entzheim · Mulhouse · Truckheim · Fehrbellin · Sasbach · Konzer Brücke · Stromboli · Agosta · Bornholm · Öland · Palermo · Maastricht (2) · Halmstad · Lund · Valencijn · Kamerijk · Kassel · Møn · Køge Baai · Malmö · Landskrona · Kochersberg · Offenburg · Ieper · Rheinfelden · Gengenbach · Saint-Dennis

Op 24 juni was het de feestdag van Johannes de Doper, en koning Lodewijk kwam persoonlijk druk op de ketel zetten om zijn leger vóór die tijd de stad te laten innemen, om het feest vervolgens in de Sint-Servaaskerk te kunnen vieren. Alle mogelijke draagvlonders waren in stelling gebracht en de koninklijke regimenten onder begeleiding van de grijze musketiers leidde een grootscheepse aanval in op de stad, een van de regimenten werd geleid door kapitein-luitenant Charles de Batz de Castelmore, beter bekend als graaf d'Artagnan. Na enige strubbelingen wisten de Fransen een deel van de stadsmuur te veroveren. Hier zouden de zwaarste gevechten plaatsvinden. Toen bleek dat de Franse victorie nabij was, stuurde Lodewijk zijn generaals en maarschalken naar huis, om de overwinning op eigen conto te kunnen schrijven.

Veel Fransen werden alsnog die dag verdreven door de Spaanse divisie, al wisten 30 man de gehele nacht door stand te houden bij de ingenomen vesting. Onder leiding van James Scott, Hertog van Monmouth en zijn Engelse huurlingen, zochten ze een andere manier om de stad in te komen, maar ze kwamen onder hevige druk te staan. Scott besloot om de poel rond de ommuring af te schermen, maar na 300 manschappen verloren te hebben trok hij zich terug. Nadat dit gebeurde, kregen de Nederlanders weer de overhand op de bezette muur en de Fransen moesten terugtrekken, ook toen Scott zijn mannen aanspoorde voor een tweede aanval wisten de Nederlanders ze nogmaals te verdrijven, waarbij graaf d'Artagnan werd getroffen door een kogel van een musket en diezelfde dag overleed.

Daarop besloot de Franse koning tot grof geschut over te gaan en zette zware artillerie in, waarna de stad en inwoners zich binnen een week overgaven.

Gevolgen[bewerken]

Valkenburg (J. de Grave, 1669)

In de aanloop naar het beleg, liet stadhouder Willem III van Oranje in 1672 de machtige hoogteburcht van het kasteel Valkenburg opblazen. Het kasteel werd nooit meer opgebouwd.

Sebastien Vauban behaalde bij het beleg van 1673 zijn eerste belegeringssucces; er zouden nog velen steden vallen onder zijn gezag wat hem diverse titels op zou leveren. Later zou hij ook vestingen bouwen (zoals in Rijsel en Besançon) in plaats van ze af te breken. Ook in Maastricht werd een plan van zijn hand voor de gedeeltelijke vernieuwing van de buitenwerken door de Fransen tussen 1673 en 1675 uitgevoerd.

De Engelsman James Scott werd door de Fransen geprezen vanwege zijn inzet tijdens het beleg, maar de Nederlanders hadden geen hoge dunk van hem, omdat hij enkele malen was gevlucht. Ironisch genoeg bevond Scott zich na de vrede van 1678 aan Nederlandse zijde en leidde een aantal jaren later een aanval op de Fransen.

In de zomer van 1676 trachtte Willem III van Oranje-Nassau bij het Beleg van Maastricht (1676) de stad te heroveren, wat jammerlijk mislukte. Bij de Vrede van Nijmegen in 1678 werd de oorlog tussen Nederland en Frankrijk beëindigd en werd Maastricht opnieuw een tweeherige stad: deels Luiks, deels Staats. Wel slaagden de Fransen erin enkele strategisch gelegen Zuid-Nederlandse steden te behouden.

Beleg van Maastricht in de kunst[bewerken]

De verovering van Maastricht gold als één van de grote militaire successen van Lodewijk XIV en werd een belangrijk onderwerp in de kunstzinnige verheerlijking van de daden van de Zonnekoning. Het beroemdste voorbeeld is de Inname van Maastricht door de koning in dertien dagen van Charles Le Brun op het plafond van de Spiegelzaal in het Paleis van Versailles (foto hieronder, voorgrond rechts).

D'Artagnan[bewerken]

Charles de Batz de Castelmore, graaf d'Artagnan, vond zijn einde tijdens het beleg, op 25 juni 1673. Hij zou een eeuw later uitgroeien tot een literaire held in de boeken van Alexandre Dumas père. In Maastricht herinneren verschillende monumenten aan hem, onder andere een bronzen standbeeld in het Aldenhofpark nabij de Jezuïetenwal.