Pierre Mignard
Pierre Mignard (Troyes, 7 november 1612 – Parijs, 30 mei 1695) was een Frans kunstschilder. Hij draagt als bijnaam Le Romain, vanwege zijn langdurige verblijf in Rome en om hem te onderscheiden van zijn zoons Paul en Pierre, die eveneens bekende kunstschilders waren.
Mignard was een leerling van Simon Vouet en Jean Boucher. Hij werkte langdurig in Rome, van 1636 tot 1657, samen met Charles Alphonse du Fresnoy. In Rome maakte hij naam als een begaafd portrettist en zijn reputatie leidde ertoe dat hij in 1658 door Lodewijk XIV naar Frankrijk werd geroepen.
Ook in Frankrijk wist hij naam te maken als hofschilder. Hij wierp zich op als opponent van Charles Lebrun, mede-oprichter van de Académie royale de peinture et de sculpture.[1] Na de dood van Lebrun wist hij diens functies over te nemen.
Mignard schilderde vele portretten van leden van het vorstenhuis en vestigde ook hier zijn naam als portrettist.[2] In 1673 schilderde hij Lodewijk XIV voor Maastricht. Hij was vooral befaamd vanwege zijn madonna's, die zelfs werden aangeduid als mignardes. Vele destijds beroemde personen poseerden voor hem, onder wie Turenne, Molière, Bossuet en Descartes.
Zijn oudste zoon Paul (Avignon, 1639 - Lyon, 1691) was een bekend schilder. Zijn zoon Pierre (1640-1725) was hofschilder van koningin Maria Theresia van Oostenrijk en droeg de titel 'architecte du roi'.
- ↑ (en) Pierre Mignard, lemma in Encyclopaedia Britannica
- ↑ (en) Pierre Mignard, lemma in Catholic Encyclopedia, 1913