National Gallery of Victoria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
National Gallery of Victoria (NGV)
Zicht op de ingang van het museum

De National Gallery of Victoria (NGV) is een museum in de voorstad Southbank van de Australische stad Melbourne.

Het museum[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum werd gesticht in 1861 en is daarmee het oudste museum van Australië. De hoofdvestiging, NGV International waar de internationale collectie kunst is gehuisvest, is gelegen aan de St Kilda Road en maakt deel uit van het culturele hart van de Southgate Arts and Leisure Precinct in Southbank. Het museumcomplex dateert van 1967 en is ontworpen door de architect Roy Grounds, die ook verantwoordelijk is voor het naastgelegen Victorian Arts Centre. Het museum was van 1999 tot 2003 gesloten voor een complete renovatie door de architect Mario Bellini.

Een tweede vestiging van het museum, het Ian Potter Centre met de collectie Australische kunst, bevindt zich sinds 2003 aan het Federation Square in de stad Melbourne.

Dat het museum de naam National Gallery draagt is omstreden, omdat Victoria slechts een der staten van Australië is en er verwarring bestaat met de National Gallery of Australia (NGA) in Canberra. Hernoeming van het museum wordt evenwel strikt afgewezen, daar het NGV een eeuw eerder werd gesticht dan de NGA, toen Victoria nog een Britse kolonie was met zelfbestuur en pas 40 jaar later deel ging uitmaken van de federale staat Commonwealth of Australia.

De National Gallery of Victoria staat op het Victorian Heritage Register.[1]

De collectie[bewerken | brontekst bewerken]

NGV International[bewerken | brontekst bewerken]

De collectie internationale kunstwerken omvat oude meesters, waaronder Gian Lorenzo Bernini, Dong Qichang, Marco Palmezzano, Rembrandt van Rijn, Jan Steen, Peter Paul Rubens, Giambattista Pittoni, Giovanni Battista Tiepolo, Tintoretto, Paolo Uccello en Paolo Veronese en moderne en hedendaagse kunst van onder anderen William Turner, John Constable, Alfred Sisley, Camille Pissarro, Camille Corot, Édouard Manet, Pablo Picasso, Albert Gleizes, Pierre Soulages, Amedeo Modigliani, Mark Rothko, Willem de Kooning, Andy Warhol en Louise Bourgeois. De collectie, die nog steeds wordt uitgebreid, telt meer dan 60.000 werken.

Een van de laatste aanwinsten van het museum is "The Rest on the Flight into Egypt with Saint Catherine and Angels" van Paris Bordone.

Sculpture Garden[bewerken | brontekst bewerken]

Het nieuw ingerichte beeldenpark, The Grollo Equiset Garden, omvat werken van:

Het spraakmakende beeld Angel van Deborah Halpern werd ter renovatie verwijderd en is inmiddels herplaatst in het park Birrarung Marr.

Ian Potter Centre - NGV Australia[bewerken | brontekst bewerken]

De Australische collectie van de National Gallery of Victoria omvat de ruim 20.000 werken van Australische kunstenaars:

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie National Gallery of Victoria van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.