John Constable

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John Constable
Zelfportret van John Constable
Zelfportret van John Constable
Persoonsgegevens
Volledige naam John Constable
Geboren East Bergholt, 11 juni 1776
Overleden Londen-Hampstead, 31 maart 1837
Geboorteland Vlag van Engeland Engeland
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Romantiek
Realisme
Bekende werken The Cornfield
Salisbury Cathedral from the Meadows
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
De hooiwagen (1821)

John Constable (East Bergholt, 11 juni 1776Londen-Hampstead, 31 maart 1837) was een Engels landschapschilder en aquarellist van het romantisch realisme.

Levensloop[bewerken]

Constable werd geboren in East Bergholt in het graafschap Suffolk. In 1799 trok haar naar Londen waar hij les nam aan de Royal Academy of Arts.[1] Later trok hij terug naar Suffolk, waar hij zijn meest beroemde werken maakte.

Het gebied rond Dedham Vale, langs de Stour in Suffolk, staat bekend als 'Constable Country'. Flatford Mill, het onderwerp van een van zijn beroemdste schilderijen, The Haywain, was eigendom van zijn vader, een brouwer in goeden doen. Een ander bekend werk is Hampstead Heath.

Constable trouwde, na langdurige afwijzing door haar vader omdat hij niet goed genoeg was, met Maria Bicknell. Zij kreeg zeven kinderen, waarna zij overleed aan tuberculose.

Schilderstijl[bewerken]

Constable was vooral geïnteresseerd in lichteffecten en wolkenluchten. Hierbij haalde hij inspiratie uit de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Claude Lorrain en Jacob van Ruysdael waren zijn grote voorbeelden. Hij probeerde de natuur zo waarheidsgetrouw mogelijk af te beelden en ging later in zij carrière zelfs buiten schilderen. Zijn weergave van de natuur zorgt ervoor dat hij wordt gezien als een belangrijke voorloper van de Romantiek. [2]

Collecties[bewerken]

Een deel van de aan hem toegeschreven werken wordt tegenwoordig geacht door zijn zoons te zijn gemaakt. Belangrijke collecties van Constables werk bevinden zich in de National Gallery, de Tate Gallery en het Victoria and Albert Museum in Londen.

Externe link[bewerken]