School van Barbizon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De School van Barbizon werd door een groep Franse landschapsschilders opgericht. Deze kunstenaarskolonie was actief in de periode 1830 tot 1870. De schilders die tot deze stroming behoorden, werkten in de omgeving van het Franse plaatsje Barbizon bij Fontainebleau. Deze stroming van het realisme staat ook bekend als de Tweede School van Fontainebleau.

Uitgangspunt was het schilderen van landschappen, zonder opsmuk, als reactie op de romantiek. Er werd geschilderd in de vrije natuur, waarbij veel aandacht besteed werd aan het neerzetten van kleuren die een bepaalde stemming aangaven. De manier van schilderen wordt wel beschouwd als voorloper van het impressionisme. In België ontstond rond 1870 onder invloed van Hippolyte Boulenger de School van Tervuren.

De schilders van de school van Barbizon werden beïnvloed door schilders als John Constable (1776-1837) en de 17e-eeuwse landschapschilders Jacob van Ruisdael (1628 of 1629-1682) en Meindert Hobbema (1638-1709). Ook de landschapsschilder Lazare Bruandet (1755-1804) was een bron van inspiratie.

Vertegenwoordigers[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]