Meindert Hobbema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Meindert Lubbertszoon Hobbema (gedoopt Amsterdam, 31 oktober 1638 - Amsterdam, 7 december 1709) was een Nederlandse kunstschilder van landschappen.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hobbema kwam op 17-jarige in de leer bij Jacob van Ruisdael om boodschappen te doen, verf te maken en het atelier op orde te houden. In 1668 trouwde hij met Eeltje Vinck, de huishoudster van de Amsterdamse burgemeester Lambert Reynst. Toen die hem een goed baantje bezorgde als wijnroeier, hield hij vrijwel op met schilderen. Veertig jaar lang peilde hij wijnvaten. Het echtpaar kreeg vijf kinderen, twee stierven op zeer jonge leeftijd. Hobbema woonde op de Rozengracht tegenover Rembrandt en werd op 14 december 1709 begraven naast de Westerkerk.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Hobbema behoort tot de kunstenaars die niet beïnvloed zijn door Rembrandt. De behangschilder Egbert van Drielst en de Engelse landschapschilder Thomas Gainsborough zijn door hem beïnvloed. Zijn werk is niet heroïsch of theatraal, niet eenzaam of somber. Zijn bekendste werk is Het laantje van Middelharnis (1689), dat in 1822 werd verkocht door de gemeente Middelharnis en dat tegenwoordig deel uitmaakt van de verzameling van de National Gallery in Londen.

In 2014 werd een schilderij van Hobbema, getiteld Boslandschap met een vrolijk gezelschap in een wagen (1665) aan het Rijksmuseum geschonken. Dit schilderij werd opgenomen in de Eregalerij.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Een plaats in Alberta (Canada) droeg de naam Hobbema van 1891 tot en met 2013. De plaats was genoemd naar de schilder. Op 1 januari 2014 werd de naam veranderd in Maskwacis, hetgeen betekent Berenheuvel in de taal van de Cree-indianen die in dat gebied wonen.[2][3]
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Meindert Hobbema op Wikimedia Commons.