Somerville College

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Somerville College
Somerville College Darbishire quad 2.png
Latijnse naam Collegium de Somerville
Motto Donec Rursus Impleat Orbem
Locatie Oxford, Engeland
Opgericht 1879
Type vrij onderwijs
Rector Janet Royall, Baroness Royall of Blaisdon
Studenten 400 (undergraduate), 184 (graduate)
Lid van Universiteit van Oxford
Website
Wapen
Wapen
Roeibladmotief
Roeibladmotief
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Somerville College is een van de 38 constituerende colleges van de Universiteit van Oxford in het Verenigd Koninkrijk. Het college heeft een uitmuntende reputatie en een buitengewoon hoge studententevredenheid binnen de colleges van Oxford.[1] Het was een van de eerste women's colleges. Het college heeft een indrukwekkende lijst van alumni die onder andere veel hebben betekend voor de vrouwenemancipatie. Naast vele feministen, behoren hierbij onder andere Margaret Thatcher (de eerste vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk), Indira Gandhi (de eerste vrouwelijke premier van India), Dorothy Hodgkin (de enige Britse wetenschapster die een Nobelprijs won) en Cornelia Sorabji (de eerste vrouwelijke advocaat ter wereld). Tegenwoordig is 50% van de studenten mannelijk. In 2016 ontving Somerville schenkingen van £57.7 miljoen pond.[2]

Het college ligt in de populaire uitgaanswijk Jericho. Het bevindt zich in de zogenaamde Science Area van de universiteit, waardoor veel departementen (Engineering Science, Computer Science, Materials, Statistics, Zoology en Experimental Psychology), faculteiten (Philosophy en Theology and Religion), het Maths Institute en het Language Centre zich rondom het college bevinden. Het is gelegen aan de zuidkant van Woodstock Road, met Little Clarendon Street naar het zuiden en Walton Street naar het westen, waar de Oxford University Press en de Blavatnik School of Government zijn gevestigd. Het college ligt naast het Green Templeton College, de Radcliffe Observatory en de Oxford Oratory Church. Het ligt tevens dichtbij Keble College, St Anne’s College en de St Giles' Church aan de St Giles'. De universiteitsparken bevinden zich iets ten oosten van het college.

Het college staat bekend om zijn vriendelijke, liberale atmosfeer en verscheidenheid aan architectuur (het bezit vijf Grade II-gebouwen). De bibliotheek, de Somerville College Library, bevat de boekencollectie van de filosoof en vrouwenrechtenactivist John Stuart Mill. Ook John Ruskin en William Morris schonken werken aan deze bibliotheek. Het is de grootste bibliotheek van alle colleges van de Universiteit van Oxford en scoort met 100% het hoogst van alle colleges bij de jaarlijkse tevredenheidsenquêtes.[3] Somerville College Chapel, de kapel van het college, komt uit 1935 en fungeert als repetitieruimte voor het wereldberoemde koor van het college (de Choir of Somerville College), een van de beste koren van Oxford. De maaltijden in de hall (eetzaal) zijn gekozen tot de beste van de universiteit.[4] Er mag, in tegenstelling tot de andere colleges, gelopen worden op het gras. In de tuinen van het college staat een boom geplant door Harold Macmillan.

De kleuren van het college zijn rood en zwart, die veel terug te vinden zijn bij gelegenheden, zoals een jaarlijks diner waarbij al het eten rood en zwart gekleurd is, en bij sportclubs. De vrouwenroeiclub van Somerville is de meest succesvolle vrouwenroeiploeg van de universiteit, met het meest aantal keren Women's Head of the River in zowel de Eights Week-races als de Torpids-races. Om de drie jaar organiseert Somerville College een groot bal met Jesus College.

De detectiveroman Gaudy Night (Onrust in Oxford) van Dorothy L. Sayers (zelf een van de eerste studenten van Somerville College) speelt zich grotendeels af in het fictieve Shrewsbury College, een verwijzing naar Somerville. De kwestie van vrouweneducatie staat centraal in het plot. In de film Iris uit 2001, gebaseerd op het leven van alumna Iris Murdoch, ontmoet Murdoch haar man John Bayley tijdens een diner in Somerville College. In de Japanse mangaserie Master Keaton, is de hoofdpersoon getrouwd met een wiskundestudente van Somerville College.

Somerville College huist het Oxford India Centre en was de hoofdvestiging van de Global Ocean Commission. Het zustercollege in Cambridge is Girton College, het eerste college in Groot-Brittannië speciaal voor vrouwelijke studentes.

Onder andere de egyptologe Käte Bosse-Griffiths, Kevin Warwick en Rose Sidgwick, oprichtster van Graduate Women International, hebben hier gedoceerd. Andere fellows zijn Alan Hollinghurst, Elizabeth Anscombe en Kiri Te Kanawa. De wiskundige Emmy Noether kreeg ook een fellowship aangeboden.

Geschiedenis[bewerken]

Het college werd opgericht onder de naam Somerville Hall als een van de eerste women's colleges van Oxbridge in 1879, al dateren de meeste gebouwen uit een oudere periode. Het college is vernoemd naar Mary Somerville, een Schotse wetenschapster die een aantal belangrijke boeken schreef en vertaalde. De progressieve liberaal Thomas Hill Green en Walter Pater behoorden tot de oprichters. Naast het eerste college van Oxford die vrouwen gekwalificeerde examens aanbood en daarmee de titel 'college' mocht dragen, was Somerville ook het eerste niet-confessionele college van de universiteit.

In april 1915, ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, werd Somerville College in gebruik genomen door het War Office als ziekenhuis. Vera Brittain, destijds een studente aan Somerville, schreef over de ‘the excitement of the Somerville students of their changed circumstance.’ Aangezien het ziekenhuis steeds voller werd, werden er op een gegeven moment alleen officieren geholpen.[5] Onder andere Robert Graves en Siegfried Sassoon zijn in Somerville College geholpen. De studenten werden overgeplaatst naar Oriel College.

Mannelijke studenten werden voor het eerst toegelaten in 1994, waarvan alumna Margaret Thatcher geen voorstander was.[6]

Principals[bewerken]

De huidige principal is barones Janet Royall, voormalig voorzitster van de House of Lords, leider van de Labour Party in de House of Lords en kanselier van het Hertogdom Lancaster.

Agnes Catherine Maitland, principal van 1889 tot 1906
Naam Periode
Madeleine Shaw-Lefèvre 1879–1889
Agnes Catherine Maitland 1889–1906
Emily Penrose 1906–1926
Margery Fry 1926–1930
Helen Darbishire 1930–1945
Janet Vaughan 1945–1967
Barbara Craig 1967–1980
Daphne Park, Baroness Park of Monmouth 1980–1989
Catherine Pestell 1989–1991
Catherine Hughes 1991–1996
Fiona Caldicott 1996–2010
Alice Prochaska 2010–2017
Janet Royall, Baroness Royall of Blaisdon 2017–nu

Bekende afgestudeerden[bewerken]

Galerij[bewerken]