Lord Privy Seal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lord Privy Seal
Periode: 1307 – heden
Het wapen van Her Majesty's Government
Het wapen van Her Majesty's Government
Kantoor
Aanspreekvorm The Right Honourable
Benoemer De Koningin, op advies van de premier
Geschiedenis
Eerste William Melton
Ontstaan in 1307
Huidige Natalie Evans
Sinds 15 juli 2016
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Verenigd Koninkrijk
Barones Natalie Evans dient sinds juli 2016 als Lord Privy Seal

De Lord Privy Seal ("bewaarder van het geheime zegel"), ook wel Lord Keeper of the Privy Seal genoemd, is een minister van de Britse regering. De titel is een sinecure die anno 2017 vervuld wordt door barones Natalie Evans, de leider van het Hogerhuis (House of Lords) van het Britse parlement. Hoewel het een puur ceremoniële titel betreft, is de Lord Privy Seal wel lid van het Britse kabinet en dient vaak als minister zonder portefeuille. In de 18e en 19e eeuw werd de functie soms door de eerste minister bekleed.

De Lord Privy Seal wordt aangewezen door de monarch op advies van de premier. Hij is de vijfde in volgorde van belang van de Great Officers of State, de grootofficieren van de kroon van het Verenigd Koninkrijk. Oorspronkelijk was de Lord Privy Seal verantwoordelijk voor het persoonlijke zegel van de Engelse vorst. Het Great Seal of the Realm (grootzegel van het koninkrijk), dat op staatsdocumenten de goedkeuring van de vorst aangeeft, wordt beheerd door een andere staatsofficier, de Lord Chancellor.

Vóór de unie van Engeland en Schotland was de Lord Privy Seal een puur Engelse functie. Schotland had zijn eigen Keeper of the Privy Seal van de 14e eeuw tot 1922. Ook Japan had een vergelijkbare functie, de Naidaijin-fu, die naast het persoonlijke zegel ook het staatszegel van de keizer beheerde. Deze functie werd afgeschaft na de Tweede Wereldoorlog.

Sinds de regering van Clement Attlee (1945-1951) wordt de functie van Lord Privy Seal vaak gecombineerd met de functie van leider van het Lagerhuis of Hogerhuis.

Lords Privy Seal[bewerken]

Enkele bekende Lords Privy Seal waren:

Wetenswaardigheden[bewerken]

De voormalige minister Ernest Bevin grapte dat de Lord Privy Seal neither a lord, nor a privy, nor a seal was, een woordspeling op het feit dat privy ook toilet betekent en seal ook zeehond.