Lord Privy Seal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tina Stowell, Baroness Stowell of Beeston, Lord Privy Seal vanaf juli 2014
Andrew Lansley was de Lord Privy Seal van 4 september 2012 – 14 juli 2014
Harriet Harman diende als Lord Privy Seal van 2007 tot 2010

De Lord Privy Seal (geheimzegelbewaarder), ook wel Lord Keeper of the Privy Seal genoemd, is een minister van de Britse regering. De titel is een sinecure die anno 2013 vervuld wordt door Andrew Lansley, de leider van het Lagerhuis van het Britse parlement. Hoewel het een puur ceremoniële titel betreft, is de Lord Privy Seal wel lid van het Britse kabinet en dient vaak als minister zonder portefeuille. In de 18e en 19e eeuw werd de functie soms door de eerste minister bekleed.

De Lord Privy Seal wordt aangewezen door de monarch op advies van de premier. Hij is de vijfde in volgorde van belang van de Great Officers of State, de grootofficieren van de kroon van het Verenigd Koninkrijk. Oorspronkelijk was de Lord Privy Seal verantwoordelijk voor het persoonlijke zegel van de Engelse vorst. Het Great Seal of the Realm (grootzegel van het koninkrijk), dat op staatsdocumenten dat de goedkeuring van de vorst aangeeft, wordt beheerd door een andere staatsofficier, de Lord Chancellor.

De voormalige minister Ernest Bevin grapte dat de Lord Privy Seal neither a lord, nor a privy, nor a seal was, een woordspeling op het feit dat privy ook toilet betekent en seal ook zeehond.

Geschiedenis[bewerken]

Vóór de unie van Engeland en Schotland was de Lord Privy Seal een puur Engelse functie. Schotland had zijn eigen Keeper of the Privy Seal van de 14e eeuw tot 1922. Ook Japan had een vergelijkbare functie, de Naidaijin-fu, die naast het persoonlijke zegel ook het staatszegel van de keizer beheerde. Deze functie werd afgeschaft na de Tweede Wereldoorlog.

Sinds de regering van Clement Attlee (1945-1951) wordt de functie van Lord Privy Seal vaak gecombineerd met de functie van leider van het Lagerhuis of Hogerhuis.

Lords Privy Seal[bewerken]

Enkele bekende Lords Privy Seal waren: