Henry Campbell-Bannerman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Henry Campbell-Bannerman
7 september 1836 - 22 april 1908
Campbell-bannerman.jpg
Premier van het Verenigd Koninkrijk
Periode 1905-1908
Voorganger Arthur James Balfour
Opvolger Herbert Henry Asquith

Henry Campbell-Bannerman (Glasgow, 7 september 1836 - Londen, 22 april 1908) was een liberale Britse politicus en eerste minister.

Henry Campbell-Bannermann werd geboren in Schotland als Henry Campbell. Bannermann werd pas toegevoegd in 1871 op vraag van zijn oom en dit in verband met diens erfenis. Hij studeerde aan de universiteit van Glasgow en aan de universiteit van Cambridge. Hierna trad trad Campbell-Bannermann in dienst van het familiebedrijf.

In 1868 werd hij voor de liberale partij verkozen in het Lagerhuis. Hij zou deze zetel veertig jaar lang behouden. In de regeringen van de eerste ministers William Gladstone en Archibald Primrose bekleedde hij verschillende ministersposten, waaronder die van minister van Oorlog. Vanaf 1898 was hij in het Lagerhuis leider van de Liberale Partij. Hij vond dat Ierland zelfbestuur (Homerule) moest krijgen en nadat hij door Emily Hobhouse was geïnformeerd over de situatie in de concentratiekampen in Zuid-Afrika veroordeelde hij in 1901 de door de Britten begane wreedheden tijdens de Tweede Boerenoorlog. Hiervoor kreeg hij binnen zijn eigen partij echter zware kritiek te verduren.

In 1905 kwamen de liberalen weer aan de macht. Campbell-Bannermann werd naast minister van Financiën ook eerste minister en leidde zijn partij in 1906 naar een grote verkiezingsoverwinning. Tijdens zijn regering kwamen belangrijke sociale hervormingen tot stand zoals de invoering van een ziekteverzekering en een ouderdomspensioen. In de buitenlandse politiek verwezenlijkte hij in 1907 de Engels-Russische Entente door middel van het Verdrag van Sint-Petersburg. In 1908 kwam een regeling voor zelfbestuur van Zuid-Afrika tot stand. Erg ziek, moest hij op 3 april 1908 aftreden. Hij werd opgevolgd door Herbert Henry Asquith. Campbell-Bannermann overleed, 71 jaar oud, in 10 Downing Street, de ambtswoning van de Britse premier.