George Grenville

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
George Grenville
14 oktober 171213 november 1770
George Grenville.jpg
Premier van Groot-Brittannië
Periode 1763 - 1765
Voorganger John Stuart
Opvolger Charles Watson-Wentworth

George Grenville (Westminster, 14 oktober 1712Londen, 13 november 1770) was een Brits Whig-politicus en eerste minister. Hij was een der weinige Britse eerste ministers die geen adellijke titel kreeg.

Grenville liep school in Eton en Oxford. Hij werd lid van parlement in 1741 als afgevaardigde voor Buckingham en bleef dat tot zijn dood. In 1758 bracht hij een wet in stemming voor een meer rechtvaardig systeem voor de loonbetaling aan matrozen.

Tijdens zijn regering vond de vervolging van John Wilkes plaats en de stemming van de Amerikaanse Stamp Act van 1765, die leidde tot de eerste conflicten tussen de koloniën en Groot-Brittannië en de latere Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Op het einde van zijn eerste ministerschap kwam hij in conflict met de jonge George III. De koning meende dat de eerste minister hem als een marionet gebruikte. Daarop werd Rockingham eerste minister en Grenville kwam niet meer terug op het voorplan.

Grenville kreeg de bijnaam van brave herder, nadat hij het Lagerhuis bij de bespreking van de Ciderwet, tot vervelens toe vroeg waar hij dan wel belastingen moest heffen als het niet op cider kon. Pitt floot daarop de melodie van het bekende liedje brave herder, waar dan wel en het Lagerhuis barstte in lachen uit. Grenville was zeer deskundig, maar het ontbrak hem aan de kunst om met mensen om te gaan.

George Grenville was de vader van de latere Britse eerste minister William Wyndham Grenville.

Ministerposten:

  • 1762: minister voor het Noordelijke Departement (Secretary of State for the Northern Department)
  • 1763-1765: minister van Financiën (Chancellor of the Exchequer)