Frederick North

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Frederick North, graaf van Guilford
13 april 17325 augustus 1792
Nathaniel Dance Lord North.jpg
Premier van Groot-Brittannië
Periode 1770 - 1782
Voorganger Augustus FitzRoy
Opvolger Charles Watson-Wentworth

Frederick North (Londen, 13 april 1732Londen, 5 augustus 1792), 2e graaf van Guilford, beter bekend als Lord North, was een Brits Tory-politicus en eerste minister van Groot-Brittannië van 1770 tot 1782. Hij speelde een belangrijke rol tijdens de Amerikaanse Revolutie.

Lord North kreeg zijn opleiding in Eton en aan de Universiteit van Oxford. Van 1754 tot 1790 was hij parlementslid en kreeg in 1759 als "junior Lord High Treasurer" in de coalitie van Newcastle-Pitt voor het eerst regeringsverantwoordelijkheid.

In december 1767 volgde hij Charles Townshend op als Chancellor of the Exchequer, minister van Financiën. Na het ontslag van Augustus FitzRoy, 3e hertog van Grafton als eerste minister vormde North op 28 januari 1770 een nieuwe regering. Hij nam na een motie van wantrouwen ontslag als eerste minister op 27 maart 1782, na de Britse nederlaag in de Slag bij Yorktown. Zijn regeerperiode werd vooral beheerst door de groeiende problemen in de Amerikaanse koloniën en de daarop volgende Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd.

In april 1783 keerde North terug aan de macht als minister van Binnenlandse Zaken (Home Secretary) in de onwaarschijnlijke coalitie van de radicale Whig Partyleider Charles James Fox, onder officiële leiding van de hertog van Portland. Koning George III, die Fox verafschuwde, zou North dit verraad nooit vergeven en North kwam niet meer in een regering terug.

Nadat hij blind was geworden, trok North zich terug uit de politiek.

De reputatie van North onder historici is sterk aan verandering onderhevig geweest. Eind negentiende eeuw bereikte zijn reputatie een dieptepunt en werd hij geportretteerd als een incompetente creatuur van de koning die de Amerikaanse koloniën had verloren. In het begin van de twintigste eeuw vond een herwaardering plaats, waarin de nadruk werd gelegd op zijn goed financieel beheer, controle over het Lagerhuis en bescherming van de Church of England. Echter, volgens Herbert Butterfield was North te indolent om het land efficiënt door crises te loodsen en verwaarloosde hij zijn leiderschap tijdens de oorlogsinspanningen.[1]