William Pitt de Oudere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
William Pitt
16 november 170811 mei 1778
Elderpitt.jpg
Premier van Groot-Brittannië
Periode 1766 - 1768
Voorganger Charles Watson-Wentworth
Opvolger Augustus FitzRoy

William Pitt de Oudere, graaf van Chatham (Londen, 16 november 1708 - Hayes, Kent, 11 mei 1778), bijgenaamd the Great Commoner, was een Brits politicus en de eerste minister (Prime Minister) van Groot-Brittannië vanaf 30 juli 1766 tot 14 oktober 1768. Hij wordt William Pitt de Oudere genoemd om hem van zijn zoon te onderscheiden die als William Pitt de Jongere bekendstaat in de Britse geschiedenis. De steden Pittsburgh, Chatham (New Jersey) en ook Pittsylvania County en de Chatham University in Pittsburgh zijn naar hem vernoemd.

Hij werd geboren in Westminster als zoon van Robert Pitt en kleinzoon van Thomas Pitt, voormalig gouverneur van Madras. Van 1756 tot 1761 was hij minister voor het Zuidelijke Departement (Secretary of State for the Southern Department).

Zijn premierschap was tijdens de regering van koning George III. Onder het premierschap van William Pitt de Oudere werd de Zevenjarige Oorlog tegen de Fransen gewonnen, waarmee Groot-Brittannië alle Franse bezittingen in Noord-Amerika verwierf. De gevolgen van de oorlog waren echter desastreus op financieel gebied en de schulden liepen hoog op. Ook de kosten van het bestuur van het imperium waren enorm. Door extreme belastingheffingen droeg dit bij aan het ontstaan van de Amerikaanse revolutie en het verlies van de koloniën in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783).