Liberal Party (Verenigd Koninkrijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo van voor 1988

De Liberal Party was in de 19e en het begin van de 20e eeuw een van de twee grote politieke partijen in het Verenigd Koninkrijk.

In de periode van na de Eerste Wereldoorlog tot 1988 was de partij de op twee na grootste politieke partij in de tweede helft van de 20e eeuw. Op 2 maart 1988 fuseerde de partij met de Sociaal-Democratische Partij (SDP) om samen de vandaag nog steeds bestaande Liberal Democrats te vormen.

De partij kwam uit de Whigs en de radicalen voort. De partij werd in 1859 opgericht. In de jaren 1870 ontstonden er spanningen tussen de linker- en de rechtervleugel, vooral over de Ierse kwestie. In 1886 werd met steun van deze rechtervleugel Gladstones Home Rule Bill voor Ierland verworpen, en scheurde de partij. een Unionistische afsplitsing onder William Cavendish, de latere hertog van Devonshire, sloot zich na verloop van tijd aan bij de Conservatieven.

Oorspronkelijk een platform voor aanhangers van het klassieke liberalisme bewoog de partij zich vanaf het einde van de 19e eeuw steeds meer in richting van het sociaalliberalisme. De partij was op het eind van haar bestaan een centrumlinkse partij.

Externe link[bewerken]