Democratic Unionist Party

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Democratic Unionistic Party
DUP Advice Centre, Omagh - geograph.org.uk - 132295.jpg
Personen
Partijvoorzitter Maurice George Morrow
Partijleider Arlene Foster
Geschiedenis
Opgericht 30 september 1971
Algemene gegevens
Actief in Noord-Ierland
Hoofdkantoor 91 Dundela Avenue, Belfast, County Antrim, Noord-Ierland
Ideologie Brits unionisme
Nationaal-conservatisme
Euroscepsis
Kleuren Rood, wit en blauw
Website http://www.mydup.com/
Portaal:  Politiek

De Democratic Unionist Party (Nederlands: Democratische Unionistische Partij) is een van de twee grotere unionistische politieke partijen in Noord-Ierland, Verenigd Koninkrijk. De partij is opgericht door Ian Paisley en wordt nu geleid door Arlene Foster. De DUP is de grootste partij in de Assemblee voor Noord-Ierland en in grootte de vijfde partij in het Britse Lagerhuis.[1]

De DUP heeft sterke banden met bepaalde protestantse kerken, met name de Free Presbyterian Church of Ulster die is opgericht door Ian Paisley. De invloed van deze kerk is onder het leiderschap van Peter Robinson (2008-2015) afgenomen in een poging om niet-protestanten aan te spreken.

Naar aanleiding van het St Andrews Agreement in oktober 2006, heeft de DUP een akkoord bereikt met de Iers nationalistische partij Sinn Féin. Beide partijen vormen nu een regeringscoalitie in Noord-Ierland.

Na de Britse Lagerhuisverkiezingen van 2017, waarbij de Conservatieve Partij onder leiding van premier May de meerderheid in het Britse parlement verloor, kwam de DUP in beeld als gedoogpartner voor de Conservatieven. Op 26 juni dat jaar tekenden de DUP en de Conservatieven een gedoogakkoord.[2]

Geschiedenis[bewerken]

De Democratische Unionistische Partij werd in 1971 tijdens de beginjaren van The Troubles opgericht door de radicale dominee Ian Paisley, Desmond Boal en andere leden van de Protestant Unionist Party. De DUP was meer Ulster-loyalistisch dan de Ulster Unionist Party (UUP), en wilde van geen compromis weten. Het onverzettelijke karakter van de partij werd vaak toegeschreven aan de onzekerheden van de Ulster-protestantse arbeidersklasse.

Paisley werd in 1979 voor het eerst verkozen als parlementslid van het Europese Parlement. Hij behield zijn zetel tijdens elke Europese verkiezing tot 2004, en stelde zich altijd zeer anti-Europees op. In 2004 werd Paisley's zetel vervuld door DUP-parlementslid Jim Allister. In 2016 steunde de partij de campagne voor een Brexit.

De DUP heeft zetels in het House of Commons of the United Kingdom. Vanaf haar oprichting heeft de partij bij elke verkiezing van de Noord-Ierse Assemblee zetels gewonnen. De DUP was gedurende de jaren 70 en 80 de belangrijkste tegenhanger van de UUP, die toen de grootste unionistische partij was. De grootste opponent van de DUP is Sinn Féin. Qua electoraat is de Traditional Unionist Voice de grootste rivaal van de DUP.

Politiek[bewerken]

De Democratische Unionistische Partij is een conservatieve partij. De partij zet zich voornamelijk in voor het behoud van de politieke unie tussen Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland die samen het Verenigd Koninkrijk vormen. De DUP wordt gerekend tot de eurosceptische Britse partijen.[3]

In de "confidence and supply deal", die partijleider Arlene Foster in juni 2017 sloot met de Conservatieve premier Theresa May, bedong de DUP niet alleen meer financiële steun voor Ulster, maar ook het terugdraaien van de bezuiniging op de pensioenen in het VK, zoals opgenomen in het Manifesto van de Conservatieven. Verder wil de partij, dat Ulster na de Brexit een open grensverkeer behoudt met de Ierse republiek.

Externe link[bewerken]

Officiële website