Assemblee voor Noord-Ierland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Assemblee voor Noord-Ierland
Wetgevend orgaan van De Ulster Banner Noord-Ierland
Parlementsgebouw Stormont
Parlementsgebouw Stormont
Algemene informatie
Opgericht in 1998
Aantal leden 108
Ontmoetingsplaats Belfast
Huidige legislatuur
Voorzitter vacant
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Assemblee van Noord-Ierland (Engels: Northern Ireland Assembly, Iers: Tuaisceart Éireannis, Ulster-Schots: Norlin Airlann Semmlie) is de benaming voor het parlement in Noord-Ierland dat werd ingesteld op grond van het Goede Vrijdag-akkoord in 1998. Sinds de installatie van het eerste parlement zijn de werkzaamheden van de Assemblee een aantal malen door de Britse regering opgeschort, voor het laatst en het langst tussen 14 oktober 2002 en 7 mei 2007. De voornaamste reden was dat er groot wantrouwen bestond tussen de unionistische partijen (Democratic Unionist Party en de Ulster Unionist Party) enerzijds en het door hen van IRA-connecties betichte nationalistische Sinn Féin anderzijds.

Achtergrond[bewerken]

Bij de creatie van Noord-Ierland in 1921 kreeg het een eigen parlement. Dit parlement heeft bestaan van 1921 tot 1972. In dat laatste jaar werd het zelfbestuur van Noord-Ierland door de toenmalige regering van het Verenigd Koninkrijk afgeschaft. Het toenmalige parlement en de toenmalige regering werden beiden vijftig jaar lang gedomineerd door de Ulster Unionistische partij. De katholieke, meestal ook nationalistische minderheid voelde zich niet vertegenwoordigd.

De regering in Londen streefde naar een herinvoering van zelfbestuur waarbij de katholieken wel bij het bestuur zouden worden betrokken. In de periode tussen 1972 en 1998 werd tweemaal eerder een poging gedaan om een nieuw parlement op te richten, beide pogingen mislukten echter, deels vanwege sterke oppositie vanuit protestantse hoek, met name van de Democratische Unionistische partij.

Gezien de geregelde opschortingen van werkzaamheden is het de vraag of deze derde poging wel succesvol zal zijn.

Samenstelling[bewerken]

De Assemblee bestaat sinds 2017 uit één kamer van 90 leden. Verkiezingen vinden plaats volgens het systeem van de enkelvoudige overdraagbare stem, een vorm van evenredige vertegenwoordiging die ook gebruikt wordt in de Ierse Republiek. Voor verkiezingen is Noord-Ierland opgedeeld in kiesdistricten, dezelfde districten die ook gebruikt worden voor de verkiezingen voor het Britse parlement. Waar bij de verkiezingen voor het parlement in Westminster in ieder district maar één kandidaat wordt gekozen, worden bij de verkiezingen voor de Assemblee vijf kandidaten per district gekozen.

Gekozen leden zijn verplicht om aan te geven of zij zich als unionist, nationalist of other beschouwen. De aanduiding is van belang omdat voor sommige besluiten steun van beide gemeenschappen, unionisten en nationalisten, vereist is.

Sinds de instelling zijn er vijfmaal verkiezingen gehouden. Bij de laatste verkiezingen, op 2 maart 2017, werden de zetels als volgt verdeeld.

Partij zetels Richting
Democratic Unionist Party 28 Unionisten
Sinn Féin 27 Nationalisten
Social Democratic and Labour Party 12 Nationalisten
Ulster Unionist Party 10 Unionisten
Alliance Party of Northern Ireland 8 other, Liberaal-democraten
Traditional Unionist Voice 1 Unionisten
Green Party in Northern Ireland 2 other, Groen (politiek)
People Before Profit 1 other,
Onafhankelijk 1 Unionisten -
Totaal 90

Door de uitslag van de verkiezingen van 2 maart 2017 heeft de groep die zichzelf als unionist beschouwd voor het eerst sinds de instelling van de assemblee geen meerderheid meer.

Externe link[bewerken]