Unionisten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Unionisten zijn aanhangers van een politieke ideologie in het Verenigd Koninkrijk die de continuering van de unie tussen Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland voorstaat. In Noord-Ierland worden unionisten ook wel loyalisten genoemd.

Unionisme speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Ierland, waarin Iers nationalisme een belangrijk onderdeel vormde. In de jaren '20 werd een groot gedeelte van Ierland onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. In Noord-Ierland, dat onderdeel bleef van het Verenigd Koninkrijk, bleef unionisme sindsdien een belangrijk onderwerp. Vandaag de dag is er nog steeds politieke verdeeldheid in Noord-Ierland tussen unionisten en nationalisten/republikeinen. Deze verdeeldheid leidde tot gewelddadige conflicten, waaronder The Troubles.

Sinds eind 20e eeuw is unionisme een grote rol gaan spelen in Schotland en in mindere mate ook in Wales. De Scottish National Party won de Schotse verkiezingen van 2011. Op 18 september 2014 werd er een referendum gehouden over Schotse onafhankelijkheid. Een meerderheid van het electoraat koos voor het behoud van de unie met het Verenigd Koninkrijk. Op de vraag "Moet Schotland een onafhankelijk land worden?" stemde 55,3 percent van het electoraat 'Nee' en 44,7 percent 'Ja'.

Unionistische politieke partijen[bewerken | brontekst bewerken]

Het volgende is een lijst van actieve Britse politieke partijen en organisaties die de unie steunen.

Grote, landelijke partijen

Partijen in Noord-Ierland

Kleine partijen

  • Britain First
  • British Freedom Party (BFP)
  • British National Party (BNP)
  • National Front (NF)
  • Respect Party
  • Scottish Unionist Party (SUP)

Militante partijen en andere groeperingen