Eerste minister van het Verenigd Koninkrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eerste minister van het Verenigd Koninkrijk
Prime Minister of the United Kingdom
Periode: 1721 – heden
Het wapen van Her Majesty's Government
Het wapen van Her Majesty's Government
Kantoor
Aanspreekvorm The Right Honourable
Residentie 10 Downing Street, Vlag van Verenigd Koninkrijk Westminster
Legislatuur De Koningin
Ambtstermijn At Her Majesty's pleasure
Geschiedenis
Eerste Robert Walpole
Ontstaan in 4 april 1721
Huidige Theresa May
Sinds 13 juli 2016
Overig
Salaris £ 143.462
Website 10 Downing Street
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Verenigd Koninkrijk

De eerste minister van het Verenigd Koninkrijk (Engels: Prime Minister of the United Kingdom), afgekort PM, is de regeringsleider van de regering van het Verenigd Koninkrijk. Gegeven dat het Verenigd Koninkrijk een constitutionele monarchie is, is de macht van de monarch beperkt, en ligt de politieke verantwoordelijkheid van het staatshoofd eerder bij de eerste minister. De eerste minister en zijn kabinet (bestaande uit zijn belangrijkste ministers) zijn in zijn geheel collectief verantwoordelijk voor de beslissingen van de regering tegenover de monarch, het parlement, de politieke partijen van de meerderheid en finaal het electoraat.

Ambtshalve is de eerste minister lid van het regeringskabinet, de Privy Council en, van 1973 tot het moment dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zou stappen, de Europese Raad. Ex officio is de eerste minister ook "First Lord of the Treasury" en "Minister for the Civil Service". De eerste minister rapporteert aan het parlement. De ambtswoning van de eerste minister is 10 Downing Street, het landgoed van de eerste minister is Chequers. Aanspreektitel is "The Right Honourable", de formele aanstelling gebeurt door de monarch en de duurtijd van de aanstelling wordt formeel vastgelegd "At Her Majesty's pleasure".

Het ambt van de eerste minister is een van de vier traditionele hoogste ambten in het Verenigd Koninkrijk. Het ambt is niet formeel gecreëerd door de grondwet of een wet maar bestaat enkel op basis van een lang bestaande overeenkomst die bepaalt dat de vorst een eerste minister benoemt die met de grootste waarschijnlijkheid kan werken in het vertrouwen van het lagerhuis. Even traditioneel de leider van de politieke partij of coalitie van politieke partijen die een meerderheid vormen in dit lagerhuis. De eerste eerste minister, in functie van 1721 tot 1742, was Robert Walpole. De eerste vrouwelijke eerste minister was Margaret Thatcher van 1979 tot 1990. De functie groeide in de laatste drie eeuwen mee met de evoluerende machtsverhouding en taakverdeling tussen monarch en parlement. Het hele systeem, gebaseerd op het Britse stelsel werd bekend als het Westminster-systeem en werd veelvuldig in andere landen overgenomen.

Zie ook[bewerken]