Regering van het Verenigd Koninkrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De regering van het Verenigd Koninkrijk (officieel in het Engels:Her Majesty's Government in the United Kingdom) is de centrale overheid van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland.[1] Ze bestaat uit een aantal ministers die verantwoordelijk zijn voor het beheer van nationale zaken. Ze worden ook wel de frontbench genoemd.[2]

De regering staat onder leiding van een eerste minister (Prime Minister) die de andere leden van zijn regering uitkiest. De eerste minister en de andere hoger geplaatste ministers behoren tot het hoogste besluitvormingscomité, dat bekendstaat als het kabinet.[1] Volgens de Britse grondwet ligt de uitvoerende macht bij de monarch. Dit gezag wordt alleen of met het advies van de eerste minister en het kabinet uitgeoefend.[3] De kabinetsleden hebben een adviserende functie ten dienste van de monarch als leden van de Privy Council of Geheime Raad. Ze oefenen tevens rechtstreeks macht uit als hoofden van overheidsdepartementen.

De ministers van de Britse regering zijn meestal allen leden van het parlement van het Verenigd Koninkrijk en zijn er ook rekenschap aan verschuldigd. De regering is afhankelijk van het parlement voor primaire wetgeving[4], wat betekent dat in de praktijk de regering minstens om de vijf jaar herverkozen moet worden[5]. De monarch kiest de eerste minister bij de leider van de partij die een meerderheid in het parlement weet aan te voeren.[2]

De huidige eerste minister is David Cameron. Hij is de leider van de Conservatieve Partij die officieel aangeduid werd door koningin Elizabeth II op 11 mei 2010 na de algemene Britse verkiezingen op 6 mei 2010. De uitslag van de verkiezing bood geen beslissende winnaar. De conservatieven werden de grootsten zonder over een absolute meerderheid te beschikken in het parlement (hung parliament). Bijgevolg werd een coalitieregering op poten gezet op 12 mei 2010 tussen de Conservatieve Partij en de Liberal Democrats. De leider van deze laatste partij, Nick Clegg, werd benoemd tot vice-eerste minister van de coalitieregering.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b Overview of the UK system of government, Directgov, Geraadpleegd op 13 oktober 2010.
  2. a b Letter to the Chairman of the Committee from the Cabinet Secretary, 23 February 2010, Publications, Geraadpleegd op 13 oktober 2010.
  3. The monarchy, Directgov, Geraadpleegd op 13 oktober 2010.
  4. Website van het Britse parlement (en) , Parliament, Geraadpleegd op 13 oktober 2010.
  5. General elections, Parliament, Geraadpleegd op 13 oktober 2010.