Harriet Harman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harriet Ruth Harman
30 juli 1950
Harriet Harman, January 2009 2.jpg
Minister voor Vrouwenzaken en Gelijkheid
Periode 20072010
Voorganger Ruth Kelly
Lord Privy Seal
Voorzitter van het Lagerhuis
Periode 20072010
Voorganger Jack Straw
Voorzitter van de Labour Party
Periode 20102010
Voorganger Hazel Blears
Vicepartijleider van de Labour Party
Periode 20072015
Voorganger John Prescott
Solicitor General
Periode 19982001
Voorganger Ross Cranston
Opvolger Mike O'Brien

Harriet Ruth Harman (Marylebone (Londen), 30 juli 1950) is een Brits advocaat en politicus. Ze was tweemaal waarnemend partijleider van de Labour Party, minister voor Vrouwenzaken en voorzitter van het Britse Lagerhuis. Harman is het langstzittende vrouwelijke Britse parlementslid en een prominent voorvechter van gelijke rechten voor vrouwen en minderheden. Ze draagt de eretitel voor advocaten Queen's Counsel (QC).

Carrière[bewerken]

Harriet Harman is een dochter van de arts John B. Harman, vooral bekend als expert-getuige voor de verdediging tijdens het proces tegen de van seriemoord verdachte arts John Bodkin Adams. Ze studeerde politieke wetenschappen aan de universiteit van York. In 1982 werd ze verkozen als parlementslid voor het zuid-Londense district Peckham (nu Camberwell and Peckham). Ze werd Labours woordvoerder voor sociale zaken in 1984 en gezondheid in 1987. Na de verkiezingen van 1992 werd ze lid van het Labour-schaduwkabinet, eerst als schaduwstaatssecretaris van Financiën, vervolgens als schaduwminister voor Gezondheid.

Toen Labour in 1997 de verkiezingen won, werd Harman benoemd tot staatssecretaris voor sociale zekerheid. Ze verliet het kabinet in 1998 en werd in 2001 benoemd als eerste vrouwelijke Solicitor General. Ze trad nogmaals toe tot het kabinet na de verkiezingen van 2005, ditmaal als Minister of State (een soort staatssecretaris) van het ministerie van Grondwettelijke Zaken, in 2007 ingevoegd in het Ministerie van Justitie.

Nadat John Prescott in 2007 aftrad als Deputy Leader (vicepartijleider) van de Labour Party werd Harman op 24 juni verkozen tot nieuwe vicepartijleider en voorzitter van de partij. Ze volgde Prescott echter niet op als vicepremier; deze functie bleef onbezet na zijn aftreden. Op 28 juni werd Harman ook benoemd tot minister voor vrouwenzaken en gelijkheid, voorzitter van het Britse Lagerhuis (Leader of the House of Commons) en lid van het kabinet als Lord Privy Seal. En op 12 oktober werd ze benoemd tot hoofd van een nieuwe organisatie van de Britse regering, het Government Equalities Office, dat hervormingen in de antidiscriminatiewetgeving voorbereidt.

Na het aftreden van Gordon Brown als premier en voorzitter van Labour in 2010, diende Harman als interim partijleider. In het Lagerhuis volgde ze David Cameron, die premier werd, op als leider van de oppositie. Toen Ed Miliband verkozen werd als nieuwe partijleider, benoemde hij Harman tot schaduwvicepremier en schaduwstaatssecretaris voor internationale ontwikkeling in Labours schaduwkabinet. Na het aftreden van Milliband in 2015 was Harman wederom tijdelijk leider van Labour, tot de verkiezing van Jeremy Corbyn.

Controverses[bewerken]

  • In 1984 bleek dat de Britse inlichtingendienst MI5 een dossier over Harriet Harman bijhield. Harman spande een rechtszaak aan die uiteindelijk door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in haar voordeel beslist werd.
  • Harriet Harmans zuster Sarah, ook advocaat, moest in 2005 een boete van 25.000 pond betalen en aftreden als rechter nadat ze werd veroordeeld voor het overhandigen van confidentiële documenten aan haar zuster Harriet, destijds Solicitor General.[1]
  • In november 2007 werd onthuld (als deel van een politieke schandaal over grootschalige illegale particuliere donaties aan de Labour Party) dat ondernemer David Abrahams via zijn secretaresse Janet Kidd 5.000 pond had gegeven aan Harriet Harmans verkiezingscampagne voor viceleider van de partij. In een radiointerview op 27 november gaf Harman geen antwoord op de vraag of haar campagneteam Kidd om een donatie had benaderd.

Familie[bewerken]

Harriet Harman is sinds 1982 getrouwd met de vakbondsleider Jack Dromey, tevens penningmeester van de Labour Party. Ze hebben twee zoons en een dochter.

Harman heeft een invloedrijke familie. Haar overgrootouders waren Arthur Chamberlain and Louisa Kenrick. Arthur Chamberlain was de oom van Austen Chamberlain, die net als Harriet Harman als Lord Privy Seal diende. Louisa's zuster Florence was de moeder van premier Neville Chamberlain. Harriet Harmans tante, de schrijfster Elizabeth Longford, was de vrouw van de Britse minister Frank Pakenham, zevende earl van Longford. De schrijfster Antonia Fraser, dochter van Elizabeth Longford en Frank Pakenham (en dus nicht van Harriet Harman), was getrouwd met Harold Pinter, winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur.

Externe links[bewerken]