Minister zonder portefeuille
![]() |
Een minister zonder portefeuille is of een minister zonder omschreven verantwoordelijkheden of een minister die niet aan het hoofd staat van een bepaald ministerie.
Nederland[bewerken | brontekst bewerken]
In Nederland is een minister zonder portefeuille verantwoordelijk voor een bepaald beleidsterrein, maar heeft niet de leiding over een departement. Ministers zonder portefeuille hebben, anders dan staatssecretarissen, zitting in de Nederlandse ministerraad en kunnen dus ook meestemmen over alle beslissingen. De benoeming van een minister speciaal voor een bepaald beleidsterrein is een teken dat men dit onderwerp belangrijk vindt. Daar waar ministers met leiding over een ministerie worden aangeduid met "minister van ...", wordt een minister zonder portefeuille aangeduid met "minister voor ...".
Ministers zonder portefeuille in het kabinet-Rutte IV[bewerken | brontekst bewerken]
- De minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen / SZW (Carola Schouten)
- De minister voor Langdurige Zorg en Sport / VWS (Conny Helder)
- De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening / BZK (Hugo de Jonge)
- De minister voor Klimaat en Energie / EZK (Rob Jetten)
- De minister voor Natuur en Stikstof / LNV (Christianne van der Wal-Zeggelink)
- De minister voor Rechtsbescherming / J&V (Franc Weerwind)
- De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking / BuZa (Liesje Schreinemacher)
- De minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs / OCW (Dennis Wiersma)
Departementale ondersteuning[bewerken | brontekst bewerken]
Tot de komst van staatssecretarissen in 1948 werden ministers zonder portefeuille aangesteld om ministers met een zwaar departement te ondersteunen. Deze taak is overgenomen door staatssecretarissen. In het verleden zijn ook weleens ministers zonder portefeuille aangesteld, die als gezaghebbend persoon de belangen van Nederland bij internationale onderhandelingen goed zouden kunnen behartigen.
In uitzonderlijke gevallen is hiervoor ook weleens een beroep gedaan op oud-ministers dan wel Ministers van Staat.
Departementale verhoudingen[bewerken | brontekst bewerken]
Soms wordt mede wegens de politieke verhoudingen in het kabinet gekozen voor instelling van een extra ministerspost, die dan meestal een minister zonder portefeuille wordt.
België[bewerken | brontekst bewerken]
In België zijn er zelden ministers zonder portefeuille geweest, met uitzondering tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog waarbij door de oorlogsdreiging leden van de oppositie werden opgenomen in een regering van nationale eenheid, aanvankelijk zonder portefeuille. Later kregen zij specifieke bevoegdheden toegewezen.