Girton College

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Girton College
Girton College rond 1890
Motto Better is wisdom than weapons of war
Locatie Cambridge, Engeland
Opgericht 1869 The College for Woman
1872 Girton College
Type Openbaar
Rector Susan J. Smith
Website
Afbeeldingen
Wapen
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Girton College is een college van de Universiteit van Cambridge en werd in 1869 opgericht door Emily Davies en Barbara Bodichon als een "college voor vrouwen". Het is daarmee een van de oudste colleges in het Verenigd Koninkrijk speciaal voor vrouwelijke studentes. Hoewel deze school sinds 1979 ook mannelijke studenten toelaat is het hoofddoel van deze school gelijke toegang aanbieden van hoger onderwijs voor studenten uit alle sociale groepen en nationaliteiten.

Girton College heeft grote tuinen, een eigen sportveld en als enige Oxbridge-college een verwarmd zwembad.

Het zustercollege in Oxford is Somerville College.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Girton College begon aanvankelijk als The College for Woman, een wooneenheid voor vijf vrouwelijk studenten in Hitchin, graafschap Hertfordshire. In 1873 werd het huidige hoofdgebouw overgenomen in het dorp Girton, op ongeveer vijf kilometer ten noordwesten van het stadscentrum van Cambridge. Deze afstand was dichtbij genoeg voor de hoogleraren om te bereiken, maar ver genoeg voor de mannelijke studenten die zich ophielden in de vele colleges in het centrum van Cambridge.

Pas op 27 april 1948, toen vrouwen voor het eerst volledige lidmaatschap verkregen aan de Universiteit van Cambridge, werd Girton College officieel een van de constitutionele colleges van Cambridge. Met het honderdjarige jubileum van het college werd ter uitbreiding in 1969 Wolfson Court nabij het stadscentrum gebouwd. Dit gebouw staat nu tegenover het ultramoderne "Centre for Mathematical Sciences"-gebouw.

Oud-studenten[bewerken | brontekst bewerken]

Beroemde oud-studenten van Girton College zijn onder anderen:

Margaret Burbidge, Anita Desai, Honor Bridget Fell, Joan Oates, Rebecca Posner en Olga Taussky-Todd doceerden hier en Virginia Woolf gaf er lezingen.

Ook het personage Violet Marsh uit Agatha Christies Uit Poirots praktijk studeerde aan Girton College.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]