Oxbridge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
De rust van een Oxbridgecollege bekeken door een open hekje in de buitengelegen eiken deur. Trottoirstenen leidend naar een vierhoekig grasperkje voor een oud gebouw van twee verdiepingen in geelroze steen, met schuiframen op de bovenste verdieping boven een doorgang versierd met gekerfd roccoco en geschilderde top, leidend naar een ander vierhoekig grasperkje. Een gelijkaardig geklede mannelijke en vrouwelijke student wandelen weg van de poort en gaan het college binnen.
Een Oxbridge-college gezien van buitenaf

Oxbridge is een samengestelde term voor de Universiteit van Oxford en de Universiteit van Cambridge in Engeland. Vandaag wordt de term gebruikt om naar beide universiteiten samen te verwijzen. Dit wordt meestal gedaan om nadruk te leggen op de vermeende superioriteit van hun intellectuele en sociale status.[1] Oxbridge kan gebruikt worden als zelfstandig naamwoord ter verwijzing naar één of beide universiteiten of als een bijvoeglijk naamwoord voor de omschrijving van deze universiteiten of hun studenten.

Betekenis[bewerken]

Het woord Oxbridge duidt naast de collectieve betekenis ook op bepaalde eigenschappen die de beide onderwijsinstellingen gemeen hebben:

 • Ze zijn de twee oudste universiteiten in Engeland die nog in functie zijn. Beide werden meer dan 800 jaar geleden opgericht[2][3] en bleven tot aan de 19e eeuw de enige universiteiten in Engeland. Ze hebben beide een groot aantal prominente Britse wetenschappers, schrijvers, politici en andere domeinspecifieke notabelen onderwezen.[4][5]
 • Door hun ouderdom liggen ze ook aan de basis van andere instituties en faciliteiten zoals uitgeverijen met eigen drukkerijen (Oxford University Press en Cambridge University Press), botanische tuinen (University of Oxford Botanic Garden en Cambridge University Botanic Garden), musea (het Ashmolean en het Fitzwilliam), nationale bibliotheken (het Bodleian en de Cambridge University Library), en debatverenigingen (de Oxford Union en de Cambridge Union).
 • De rivaliteit tussen Oxford en Cambridge heeft tevens een lange geschiedenis die terruggaat tot omstreeks 1209 toen Cambridge opgericht werd door geschoolde mensen die waren weggevlucht van vijandige dorpsbewoners van Oxford.[6] Vandaag wordt dit gevierd met interuniversitaire wedstrijden zoals The Boat Race, de jaarlijkse roeiwedstrijden tussen Oxford en Cambridge op de Theems.
 • Elk heeft een gelijkaardige collegestructuur waarbij de universiteit optreedt als coöperator van de samenstellende colleges die verantwoordelijk zijn voor de tutorials (lesgeefmethode voor niet-gegradueerden) en pastorale zorg. In de 19e eeuw ontstonden er ook women's colleges (zoals Girton College en Newnham College in Cambridge en Somerville College en Lady Margaret Hall in Oxford), die een belangrijke rol speelden in de toelating van vrouwen tot universitaire studies, die eerst uitsluitend aan mannen voorbehouden waren. Tegenwoordig heeft alleen Cambridge nog drie colleges uitsluitend voor vrouwelijke studenten, waaronder Newnham. Het meest recent opgerichte college is Green Templeton College in Oxford.
 • Beide universiteiten beschikken over vele gebouwen met een zekere architecturale waarde. Deze bevinden zich op een vlak terrein nabij rivieren. Fietsen en roeien zijn hier daardoor populaire sportactiviteiten.
 • Ze behoren tot de hoogst gerangschikte onderwijsinstellingen in het Verenigd Koninkrijk, en dit op verschillende domeinen.[7][8][9] Om die reden worden ze bij voorkeur gekozen door ambitieuze leerlingen, ouders en scholen. De toelating van niet-gegradueerden is een heel competitieve aangelegenheid en sommige scholen promoten zichzelf op basis van het aantal Oxbridge-studenten ze al hebben afgeleverd. Tezamen leveren ze meer dan één zesde van alle Engelse voltijdse doctoraten af.[10]
 • Oxford en Cambridge hebben een gelijkaardige methode voor de toelating van niet-gegradueerden. Tot aan het midden van de jaren tachtig moest men een speciaal ingangsexamen afleggen.[11] Aanvragen moeten reeds drie maanden op voorhand gemaakt worden[12] en met kleine uitzonderingen[13] zijn ze wederzijds exclusief voor eerste niet-gegradueerde diploma's. Dat betekent dat elk jaar de kandidaten zich enkel voor Oxford of Cambridge kunnen inschrijven, en niet beide.[14] Gezien de meeste kandidaten verwacht worden hoge resultaten te behalen op het A-niveau, worden de interviews gebruikt om na te gaan of de studierichting wel geschikt is voor de interesses en bekwaamheden van de applicanten[15] en om te zoeken naar bewijzen van motivatie, kritisch denken, academisch potentieel en de aanleg om te leren met het systeem van tutorials.[16]

Het woord Oxbridge heeft ook een pejoratieve bijbetekenis: als omschrijving van een sociale klasse (verwijzend naar de beroepsklassen die de toelating tot beide universiteiten beheerden aan het begin van de 20e eeuw),[17] als een samengevatte omschrijving van een hooggeschoolde elite die "het Britse politieke en culturele establishment bleven domineren"[4][18] en een ouderlijke houding die "het Britse hoger onderwijs bleef bekijken doorheen een Oxbridge-prisma",[19] of ter beschrijving van een "druk-koker"-cultuur die aantrekkelijk is en er vervolgens niet in slaagt om overijverige presteerders te ondersteunen "die kwetsbaar zijn voor een soort zelf veroorzaakte stress die al te vaak ondraaglijk wordt"[20] en sterk presterende studenten van staatsscholen die "omgaan met de werklast heel moeilijk vinden in termen van een evenwicht zoeken tussen werk en leven" en "zich niet op sociaal gebied kunnen toeleggen".[21]

Oorsprong[bewerken]

Hoewel beide universiteiten meer dan acht eeuwen gelegen werden opgericht, is de term Oxbridge nog relatief jong. In de roman van William Thackeray Pendennis (1849) studeert het hoofdpersonage aan het Boniface College van de fictieve Oxbridge-universiteit. Volgens de Oxford English Dictionary is dit de eerste vermelding van het woord. De auteur Virginia Woolf gebruikte het in haar essay A Room of One's Own (1929) terwijl ze Thackeray citeerde. Tegen 1957 werd de term gebruikt in de Times Educational Supplement[22][23] en in Universities Quarterly tegen 1958.[24]

Wanneer de namen van beide universiteiten volledig vermeld worden, gebeurt dat met "Oxford en Cambridge", in de volgorde wanneer ze zijn opgericht. De Cambridge and Oxford Society van Japan is hierop de uitzondering omwille van het feit dat de Cambridge Club ginds eerst opgericht werd en tevens meer leden had dan de Oxford Club op met moment dat ze samensmolten in 1905.[25]

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

 1. , Oxford English Dictionary, Oxford University Press, (2002) “Originally: a fictional university, esp. regarded as a composite of Oxford and Cambridge. Subsequently also (now esp.): the universities of Oxford and Cambridge regarded together, esp. in contrast to other British universities. adj Of, relating to, characteristic of, or reminiscent of Oxbridge (freq. with implication of superior social status)”
 2. A brief history of the University. Geraadpleegd op 29 maart 2008.
 3. A Brief History - Early Records. Geraadpleegd op 27 juni 2008.
 4. a b Carole Cadwalladr. "It's the clever way to power - Part 1", EducationGuardian.co.uk, 16 maart 2008. Geraadpleegd op 22 maart 2009.
 5. Carole Cadwalladr. "It's the clever way to power - Part 2", EducationGuardian.co.uk, 16 maart 2008. Geraadpleegd op 22 maart 2009.
 6. A Brief History: Early records. University of Cambridge. Geraadpleegd op 22 maart 2009.
 7. University Rankings League Table 2009. Good University Guide. Times Online. Geraadpleegd op 4 februari 2009.
 8. University Rankings League Table. The Sunday Times University Guide. Times Online. Geraadpleegd op 4 februari 2009.
 9. Bernard Kingston, League table of UK universities. The Complete University Guide (28 april 2008). Geraadpleegd op 4 februari 2009.
 10. Research degree qualification rates. Higher Education Funding Council for England (juli 2010).
 11. Walford, Geoffrey, Life in Public Schools, Taylor & Francis, 1986, p. 268202. ISBN 9780416371802. Geraadpleegd op 2 februari 2009.
 12. UCAS Students: Important dates for your diary. Geraadpleegd op 2 februari 2009.. "15 October 2008 Last date for receipt of applications to Oxford University, University of Cambridge and courses in medicine, dentistry and veterinary science or veterinary medicine."
 13. Organ Awards Information for Prsospective Candidates. Faculty of Music, Universiteit van Oxford. Geraadpleegd op 22 maart 2009.. "It is possible for a candidate to enter the comparable competition at Cambridge which is scheduled at the same time of year."
 14. UCAS Students FAQs: Oxford or Cambridge. Geraadpleegd op 23 november 2009.. "Is it possible to apply to both Oxford University and the University of Cambridge?"
 15. Cambridge Interviews: the facts (PDF). University of Cambridge. Geraadpleegd op 11 augustus 2009.
 16. Interviews at Oxford. University of Oxford. Geraadpleegd op 12 februari 2009.
 17. Robert David Anderson, European universities from the Enlightenment to 1914, OUP, 2004, p. 135. ISBN 9780198206606. Geraadpleegd op 22 maart2009.
 18. Oxbridge Blues, The Guardian, Geraadpleegd op 16 maart 2008.
 19. Eric Thomas. "Down but not out", The Guardian, 2004-01-20. Geraadpleegd op 2009-08-28.
 20. Elizabeth Davies, The over-pressured hothouse that is Oxbridge. The Independent (21 februari 2007). Geraadpleegd op 2 februari 2009.. "Two recent deaths have brought the issue of Oxbridge students' mental health back to the surface"
 21. Charlie Boss, Why so many state school pupils drop out of Oxbridge. The Spectator (2 december 2006). Geraadpleegd op 2 februari 2009.
 22. G.D. Worswick. "The anatomy of Oxbridge", Times Educational Supplement, 3 mei 1957.
 23. G.D. Worswick. "Men's Awards at Oxbridge", Times Educational Supplement, 6 juni 1958.
 24. A. H. Halsey (1958). British Universities and Intellectual Life 12 (2) (Turnstile Press.). Geraadpleegd op 22 maart 2009.
 25. Giro Koike, Why The "Cambridge & Oxford Society"? (5 april 1995). Geraadpleegd op 8 september 2008.