Balliol College

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Balliol College

Balliol College is een van de constituerende colleges van de Universiteit van Oxford in het Verenigd Koninkrijk.

Geschiedenis[bewerken]

Het college werd onder leiding van de bisschop van Durham in 1263 gesticht door John I de Balliol, een Schotse edelman van Picardische oorsprong. Na zijn dood in 1269, maakte zijn weduwe, Dervorguilla van Galloway, de stichting definitief: ze brengt de nodige goederen in en formuleert in 1282 de statuten van het college. Het college blijft lange tijd van een bescheiden formaat. In de zestiende eeuw valt Balliol op door haar trouw aan de Rooms-katholieke Kerk en haar weerstand tegen de Anglicanisme.

Het college werd hard geraakt door de Engelse Burgeroorlog. In 1642 verstrekte het college een "lening" van zijn goud en zilver aan de Kroon - een lening die tot op heden nog niet is terugbetaald. In 1666 vernietigde de grote brand van Londen een flink deel van haar bezittingen in onroerend goed, waardoor het college nog armer werd. Pas aan het begin van de achttiende verbeterde de financiële situatie van college.

Onder leiding van Benjamin Jowett (1817-1893), master van Balliol College van 1870 tot aan zijn dood, werd het college steeds belangrijker. Sinds het eind van de negentiende-eeuws is Balliol een van de meest gerenommeerde colleges van de universiteit van Oxford.

Studenten en alumni[bewerken]

Traditioneel behoren de studenten tot de meest politiek actieve van de universiteit: verschillende premiers van Groot-Brittannië zijn oud-studenten.

Enige van de oudstudenten van Balliol zijn:

Trivia[bewerken]

Het college staat onder bescherming van de heilige Catharina van Alexandrië. Het is gekoppeld aan het college van Sint John in Cambridge.

Externe links[bewerken]