Griffith Institute

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Instituut van Griffith is een instelling die onderdeel uit maakt van Ashmolean Museum van de Universiteit van Oxford ter bevordering van de Egyptologie als discipline. Het instituut van Griffith is vernoemd naar de eminente egyptologist Francis Llewellyn Griffith, die via zijn testament fondsen naliet voor de stichting van het instituut. De opening ervan vond plaats op 21 januari 1939: het heeft een eigen onafhankelijke commissie van beheer.

Het instituut huisvest een belangrijk en uniek archief waarin vroege exemplaren van inschrijvingen, tekeningen en waterverf schilderingen, oude negatieven en foto's bewaard worden. Onder zowat zeventig belangrijke groepen van verschillend materialen bevinden zich de documenten van Alan Gardiner en de professoren B.G. Gunn en Jaroslav Černý. Verder ook de door Howard Carter tijdens zijn ontdekking van het graf van Toetanchamon in 1922 gemaakte verslagen, evenals de documentatie van de Nubian expedities van Griffith en Henry Wellcome.

Het instituut is de uitgeefster van het gerespecteerde "Topographical Bibliography of Ancient Egyptian Hieroglyphic Texts, Reliefs and Paintings". Ook is het verantwoordelijk voor een aantal belangrijke publicaties op het gebied van Egyptology; het bekendst zijn die van Gardiner over Egyptische grammatica en die van Faulkner, "A Concise Dictionary of Middle Egyptian."

Tot slot beheert het Instituut van Griffith het "A.H. Gardiner Travel Scholarship in Egyptology", met als doel de vriendschap en samenwerking tussen egyptologisten te bevorderen, met name tussen het Verenigd Koninkrijk en de Arabische Republiek van Egypte.

Bronnen, noten en/of referenties