Secret Intelligence Service

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het SIS-hoofdkantoor aan de Theems in Londen

De Secret Intelligence Service (SIS), in de volksmond bekend als MI6 (Military Intelligence, Section 6), is de Britse buitenlandse inlichtingendienst, de zusterdienst van de Security Service (MI5). De dienst werd opgericht door Mansfield Cumming, die zichzelf 'C' noemde en tekende met groene inkt. De leiders van de dienst doen dat tot op de dag van vandaag, waarbij 'C' nu staat voor Chief.

MI6 heeft zijn hoofdkantoor aan de Vauxhall Cross in Londen en kijkt uit over de Theems. De inlichtingendienst is beroemd geworden door vele films en boeken, waarin James Bond en George Smiley de bekendste personages zijn.

Geschiedenis[bewerken]

De Secret Intelligence Service vindt zijn oorsprong in de Foreign Section van het in 1909 opgerichte Secret Service Bureau (SSB) van de ministeries van Buitenlandse Zaken, Oorlog en Marine. Kapitein-ter-zee Sir George Mansfield Smith-Cumming alias 'C' hield zich bezig met het vergaren van buitenlandse inlichtingen.

In de Eerste Wereldoorlog stond de dienst bekend als MI1(c). Het belangrijkste buitenlandse kantoor of 'station' bevond zich gedurende die oorlog aan de Boompjes 76c in Rotterdam. Vandaar werden spionage-operaties in Duitsland en bezet België geleid onder leiding van Richard Tinsley alias T.

Er waren in totaal 19 'MI's, waarvan MI5 en "SIS/MI6 als enige zijn overgebleven, omdat zij golden als de 'hoofdafdelingen'. De rest sloot vaak op hen aan, zoals MI3, dat belast was met Scandinavië en MI9, dat belast was met diplomatieke veiligheid. MI9 was tevens betrokken bij het organiseren van de ontsnapping van geallieerde (Britse) militairen die in vijandelijk gebied waren gevangengenomen door de Duitsers.

De nauwe vooroorlogse samenwerking tussen de SIS en de Nederlandse inlichtingendienst GS III leidde op 9 november 1939 tot het Venlo-incident, dat in mei 1940 als casus belli werd gebruikt door Duitsland om Nederland binnen te vallen.

Nederlanders[bewerken]

Bij MI6 waren tijdens de Tweede Wereldoorlog onder anderen de volgende Nederlandse agenten actief (geboortejaar en jaar van overlijden tussen haakjes):

Als de lijst volledig is, hebben 26 van de 58 de oorlog overleefd.

Literatuur[bewerken]

  • Jeffery, Keith, MI6. The History of the Secret Intelligence Service 1909-1949 (London, 2010).
  • Ruis, Edwin, Spionnennest 1914-1918. Spionage vanuit Nederland in België, Duitsland en Engeland (Meppel, 2012).
  • Smith, Michael, Six. A History of Britain's Secret Intelligence Service (London, 2010).

Externe links[bewerken]