Aart Alblas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aart Hendrik Alblas
Alblas in 1936
Alblas in 1936
Geboren 20 september 1918
Middelharnis
Overleden 7 september 1944
Mauthausen
Land/partij Vlag van Nederland Nederland
Onderdeel Verzetsstrijder
Dienstjaren 1936-1944
Rang Nl-marine-vloot-luitenant ter zee der 3e klasse.svg Luitenant-ter-zee der 3e klasse van speciale diensten der Koninklijke Marine Reserve
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen Zie onderscheidingen
Portaal  Portaalicoon   Marine

Aart Hendrik Alblas, alias Klaas de Waard (Middelharnis, 20 september 1918 - Mauthausen, 7 september 1944) was een Nederlands marineofficier en Engelandvaarder, die de oorlog niet heeft overleefd.

Vroege leven[bewerken]

De vader van Aart Alblas is graanhandelaar. Aart behaalt in 1936 zijn HBS-B examen op de Christelijke HBS in Dordrecht. Uit die tijd stamt zijn contact met onder andere Jacques Batenburg, Nico Rijsdijk en Kees van Dijk. Op 3 september 1936 wordt hij adelborst in Den Helder, maar gaat een jaar later naar de Zeevaartschool in Rotterdam. Als leerling-stuurman maakt hij enkele reizen naar China en Japan.
In 1940 begint hij inlichtingen te verzamelen, vaak met Jan A. Idema. In de nacht van 18/19 maart 1941 gaat Alblas met A.M. Westerhout, gekleed in gestolen Duitse uniformen, met een motorbootje naar Engeland, waar hij zijn verzameling inlichtingen aflevert. Hiervoor krijgt hij het Bronzen Kruis.

Klaas[bewerken]

Vier maanden later is hij terug in Nederland, waar hij allereerst het huis van de familie Hueting in Den Haag bezoekt. Net op dat moment komt Gerard Hueting thuis van een bezoek aan het Oranjehotel, waar hij wat spullen heen bracht voor zijn vader. Thuis is het huis waar hij met zijn moeder woont aan de Laan van Poot in Den Haag. Hij wordt daar door S. Vaz Dias voorgesteld aan ene Klaas de Waard, die later Aart Alblas blijkt te heten. Hij heeft onderdak en kleding nodig. Klaas neemt zijn intrek, en het huis wordt een ontmoetingscentrum voor verzetslieden, w.o. Erik Hazelhoff Roelfzema, Peter Tazelaar en Chris Krediet. Later verlooft Klaas zich met Gerards zuster, Pum Hueting, verpleegster bij het Zuidwal Ziekenhuis.

Aart Alblas heeft een kleine maar belangrijke geboorteafwijking, want zijn linkeroor is dubbelgevouwen. Omdat hij hierdoor herkend kan worden, wordt dit euvel in Bronovo verholpen. Pum Hueting is de assisterende verpleegster.

Inlichtingen[bewerken]

Alblas wordt op 5 juli 1941 gedropt bij Nieuweschans en begraaft zijn zendapparatuur. Hij neemt contact op met zijn schoolvriend Batenburg, die net met zijn vriendin Gré Hoogervorst aan het vieren is dat hij is afgestudeerd. Samen gaan ze naar Nieuweschans om alles weer op te graven.

In Engeland is Alblas door de MI-6 opgeleid om militaire inlichtingen te verzamelen. Ook wordt hem geleerd met zendapparatuur om te gaan. Later woont hij in Zandvoort. Hij reist door heel Nederland, vaak met Gerard Hueting. Deze haalt informatie op die Alblas doorseint naar Engeland.

Alblas heeft ook andere zendlocaties gebruikt, onder andere bij de familie Hoogervorst. In 15 juli 1942 wordt Alblas daar uitgepeild en vlucht. Batenburg wordt gearresteerd. De apparatuur wordt door Gré op haar fiets meegenomen naar de Bijenkorf, waar ze werkt en waar ze de koffer afgeeft bij de portier. Ze wordt opgepakt, maar Alblas kan de koffer daar weer ophalen. Hij werkt er nog elf maanden mee.

Opgepakt[bewerken]

Op 16 juli wordt Pum als lokaas gebruikt om ook Klaas op te pakken. Ze komen allemaal in het Oranjehotel terecht. Ook Nico Rijsdijk zit er, toevallig in de cel naast Batenburg. Twee weken later worden de Huetings vrij gelaten. Ze kunnen niet terug naar de Laan van Poot, want dat hele gebied is geëvacueerd, dus ze trekken bij familie in. Klaas wordt naar Haaren overgeplaatst. Gerard en Pum bezoeken hem nog eenmaal, voordat hij naar Assen en dan naar Mauthausen wordt getransporteerd. Ze vertellen hem dat Gerards vader al is gefusilleerd en dat hij moet proberen te ontsnappen. Dat wil hij niet, om zo de rest van de familie niet in gevaar te brengen. Hij wordt op 7 september 1944 in Mauthausen gefusilleerd.

Onderscheidingen[bewerken]

Alblas is een van de meest onderscheiden deelnemers aan het verzet.
Op 3 september 2004 zijn onderscheidingen opnieuw postuum aan Alblas uitgereikt, nadat ze uit het Museum 1940-1945 (Dordrecht) waren ontvreemd. Het betrof de:

Zie ook[bewerken]

1rightarrow blue.svg zie ook Lijst van Engelandvaarders

Vernoemingen[bewerken]

  • De Hr. Ms. Alblas is vernoemd naar de luitenant ter zee van speciale diensten der derde klasse KMR Aart H. Alblas. Het is de eerste ondiepwatermijnenveger die na de oorlog in gebruik is genomen.
  • In Dordrecht is een brug naar hem vernoemd: de Aart Alblasbrug.[4]

Externe links[bewerken]