Mol (spionage)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een mol, informant of dubbelagent werkt voor een organisatie en speelt de daar verkregen informatie door aan een concurrentiële organisatie of een instelling met het tegengestelde doel. In de maffia wordt een mol "rat" genoemd.

In de spionage betreft het personen die werken voor een inlichtingendienst van hun geboorteland en informatie doorspelen aan een andere (vijandige) mogendheid. De Cambridge Five is hiervan een beroemd voorbeeld.

Fictie[bewerken | bron bewerken]

Er bestaan mollen in een animatiefilm, boek, computerspel, film, strip, televisieserie of toneelstuk. Mollen in fictie kunnen weliswaar de goede als slechte kant verraden. De mollen kunnen al door het publiek meteen ontrafeld worden met hulp van het feit dat het personage één of meerdere keren informatie doorgeeft aan de "vijandelijke" groep. De mol kan ook een rode draad zijn: dan wordt aan het eind van het verhaal duidelijk gemaakt hoe en voor wie die werkt.

Trivia[bewerken | bron bewerken]

In de televisieprogramma's De Mol (België) en Wie is de Mol? (Nederland) is de "mol" een deelnemer die het spel in het geheim saboteert, terwijl deze tegenover de medekandidaten doet alsof hij of zij serieus speelt.