Mol (spionage)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een mol, ook wel informant of dubbelagent genoemd, is een persoon die werkt voor een organisatie en de daar verkregen informatie doorspeelt aan een organisatie met het tegengestelde doel. In de maffia wordt een mol ook wel "rat" genoemd.

In de spionage betreft het personen die werken voor een inlichtingendienst van hun geboorteland, maar informatie doorspelen aan een andere (vijandige) mogendheid. De Cambridge Five zijn hiervan mogelijk de beroemdste voorbeelden.

Fictie[bewerken]

Er bestaan ook mollen in een animatiefilm, boek, computerspel, film, strip, televisieserie of toneelstuk. Mollen in fictie kunnen weliswaar de goede als slechte kant verraden. De mollen kunnen al door het publiek meteen ontrafeld worden met hulp van het feit dat het personage één of meerdere keren informatie door geeft aan de "vijandelijke" groep of de mol kan juist een rode draad zijn, dan wordt het juist aan het eind van het verhaal duidelijk gemaakt hoe en voor wie die werkt.

Trivia[bewerken]

In de televisieprogramma's De Mol (België) en Wie is de Mol? (Nederland) is de "mol" een deelnemer die het spel in het geheim saboteert, terwijl deze tegenover de medekandidaten doet alsof hij of zij ook serieus meespeelt.