Salie (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Salie
Salvia splendens
Salvia splendens
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Lamiiden
Orde: Lamiales
Familie: Lamiaceae (Lipbloemenfamilie)
Geslacht
Salvia
L. (1753)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Salie (Salvia) is een geslacht uit de lipbloemenfamilie (Labiatae oftewel Lamiaceae).

Het geslacht bestaat zowel uit struiken als uit kruidachtige planten. De kruidachtige planten kunnen zowel eenjarig als overblijvend zijn. De botanische naam Salvia is afgeleid van het Latijnse 'salveo' = genezen.

Het geslacht is nauw verwant aan de geslachten Perovskia en Phlomis.

Ecologische aspecten[bewerken]

Salie-soorten worden door de rupsen van verschillende Lepidoptera-soorten als waardplant gebruikt. De larven van de bladmineerder Bucculatrix taeniola voeden zich uitsluitend met deze planten. De motten uit het geslacht Coleophora, Coleophora aegyptiacae en Coleophora salviella voeden zich uitsluitend met Salvia aegyptiaca. Coleophora ornatipennella en Coleophora virgatella zijn beiden waargenomen op Salvia pratensis.

Geschiedenis[bewerken]

Het gebruik van salie als kruid stamt uit het Middellandse Zeegebied. Sinds de Middeleeuwen worden de planten ook in Midden- en West-Europa gekweekt.

De botanische naam Salvia geeft al aan dat planten in dit geslacht hoog werden gewaardeerd om hun geneeskrachtige werking. Een spreekwoord uit de klassieke oudheid stelt: 'Waarom zou een mens sterven als hij salvia in zijn tuin heeft?'

De klassieke Grieken gebruikten de plant voor de behandeling van tuberculose, zweren en slangenbeten.

De Romeinen beschouwden de plant als een gewijd kruid, en kenden een uitgebreide ceremonie voor het plukken. Zo diende het met een speciaal mes gesneden te worden - dit mocht geen metalen mes zijn, omdat dit hiermee zou reageren. Ook diende men schone kleren te dragen en schone voeten te hebben voor men begon. Zij gebruikten het behalve als tandpasta ook omdat zij meenden dat het goed was voor de hersenen, het gevoel en het geheugen.

In het Chinees keizerrijk werd dit kruid zo gewaardeerd dat Nederlandse handelaren één kist van dit kruid wisten te verhandelen tegen drie kisten Chinese theeplanten.

Dwergvormen van de intens roodbloeiende Braziliaanse soort Salvia splendens zijn wereldwijd populaire pot- en perkplanten.

Taxonomie[bewerken]

Externe links[bewerken]