Glidkruid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Scutellaria
Scutellaria alpina
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Lamiales
Familie:Lamiaceae (Lipbloemenfamilie)
Geslacht
Scutellaria
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Scutellaria op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Glidkruid (Scutellaria) is een geslacht van eenjarige en overblijvende planten uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Tot het geslacht worden zo'n tweehonderd soorten gerekend, die een typische kelkvorm gemeen hebben. De bloemen hebben duidelijk herkenbare boven- en onderlippen. De naam van het geslacht is een verwijzing naar de bloemkelken: de Latijnse verkleinvorm "scutella" betekent namelijk zoveel als klein schild of schoteltje. De verschillende soorten kunnen hoogtes tussen 5 en 100 cm bereiken en alle hebben tegenovergestelde bladeren.

Een aantal soorten, waaronder klein glidkruid (Scutellaria minor) en blauw glidkruid (Scutella galericulata) komt van nature in West-Europa voor. Verschillende soorten spelen een rol in traditionele geneeswijzen. Zo worden in de traditionele Chinese geneeskunde versterkende effecten voor het immuunsysteem toegeschreven aan het glidkruid en werd het in Europa en Amerika onder meer gebruikt voor wondverzorging en als kalmerend middel. Het zou allergische reacties zoals hooikoorts verminderen, maar voor de geneeskundige effecten van glidkruid bestaat geen wetenschappelijk bewijs. Wel zijn er meldingen van ernstig leverfalen na het gebruik van glidkruid (https://livertox.nih.gov).

In de zomermaanden bloeien veel soorten met aren zachtblauwe tot grijsblauwe bloemen. Enkele soorten (in het bijzonder Scutellaria incana) worden daarom in Nederland en België als borderplant gekweekt. Het verwijderen van uitgebloeide bloemen kan in dat geval een tweede bloei stimuleren.

Enkele soorten[bewerken | brontekst bewerken]