Gamander

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gamander
Valse salie (Teucrium scorodonia)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Lamiales
Familie:Lamiaceae (Lipbloemenfamilie)
Geslacht
Teucrium
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gamander op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Gamander (Teucrium) is een geslacht van vaste planten uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) De botanische naam Teucrium betekent 'Trojaanse plant'. In zowel het Engels als het Duits wordt het geslacht meestal ook 'gamander' genoemd.

De soorten in dit geslacht zijn kruidachtig, struiken of halfheesters. Ze komen van nature voor in Europa, van het Middellandse Zeegebied tot in West-Azië. Maar ook in de Benelux komen een aantal soorten in het wild voor. In het oosten van Noord-Amerika komt Teucrium canadense voor.

De soorten hebben bloemen waarvan de bovenlip lijkt te ontbreken. Waar bij andere geslachten zoals Ajuga de bovenlip gereduceerd kan zijn, ontbreekt deze schijnbaar hier. De reden is dat deze in tweeën gedeeld is en gesplitst in twee zijlappen. De onderlip lijkt vijflobbig te zijn.

Gamandersoorten worden als waardplant gebruikt door larven van een aantal Lepidoptera-soorten waaronder Coleophora auricella en Coleophora chamaedriella (deze laatste voedt zich uitsluitend met Teucrium chamaedrys).

soorten