Veldsalie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Veldsalie
Veldsalie
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Lamiales
Familie:Lamiaceae (Lipbloemenfamilie)
Geslacht:Salvia (Salie)
Soort
Salvia pratensis
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Veldsalie op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Veldsalie of weidesalie (Salvia pratensis) is een plant uit de lipbloemenfamilie (Labiatae oftewel Lamiaceae). Het is een behaarde, licht aromatische plant die voorkomt op droge, kalkhoudende grond.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De plant komt in heel Europa voor, vooral Frankrijk. Groeiplaatsen zijn droge (kalk)graslanden vooral op rivierdijken, -duinen en in bermen. In Nederland komt veldsalie voornamelijk voor in de omgeving van de grote rivieren. Ze staat er op de Rode Lijst als zeldzaam. De soort is er sinds 1950 met 25-50 procent achteruit gegaan, maar vanaf 1 januari 2017 niet meer wettelijk beschermd. In België is de plant zeldzaam in het Maasgebied en elders bijna verdwenen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De hoogte van de plant is 30 - 60 cm. De onderste bladeren zijn maximaal 15 cm lang. Ze vormen een bladrozet dat rimpelig en langwerpig is. De stengelbladeren zijn kleiner, de bovenste ongesteeld. De bloem is donkerblauw en wordt tot 2,5 cm lang. De bovenlip is sterk gebogen en heeft de vorm van een helm. De meeldraden en stijl steken uit. De bloemen zijn tweeslachtig, maar er zijn planten met enkel vrouwelijke bloemen. De veldsalie bloeit van mei tot juli.

Plantengemeenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Veldsalie is een kensoort voor de associatie van sikkelklaver en zachte haver (Medicagini-Avenetum pubescentis), een zeer bloemrijke plantengemeenschap van kalkrijke zandgronden langs de grote rivieren.

Het is tevens een indicatorsoort voor het mesofiel hooiland (hu) subtype 'Droge stroomdalgraslanden', een karteringseenheid in de Biologische Waarderingskaart (BWK) van Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Botanische tekening
Gehele plant

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Salvia pratensis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.