Biesland (Maastricht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Biesland (Maastricht)
Wijk van Maastricht
Map NL Maastricht - Biesland.PNG
Kerngegevens
Gemeente Maastricht
Oppervlakte 56 ha.  
Inwoners 1.579
Typische straat in Biesland
Zwembad Jekerdal (F. Dingemans, 1950)

Biesland is een wijk gelegen ten zuidwesten van het stadscentrum van Maastricht. De dubbelwijk Biesland-Campagne geldt als relatief welvarend.

Ligging[bewerken]

Biesland wordt begrensd door de wijken Jekerkwartier, Jekerdal, Sint Pieter, Campagne en Mariaberg. Aan de zuidzijde van de wijk ligt het Jekerdal, aan de noordoostkant vormt de Jeker de grens met de wijk Jekerdal.

Voorzieningen, recreatie[bewerken]

De wijk heeft weinig eigen voorzieningen. Er is een klein winkelcentrum en er zijn enkele horecagelegenheden. Ook zijn er enkele scholen (het Trichtercollege, de Bieslandse dépendance van het Bonnefanten College sloot in 2014), een rooms-katholieke parochiekerk (Sint-Theresiakerk) en een bejaardencentrum (Sint-Gerlachus). Bij het Waldeckpark ligt het openluchtzwembad Jekerdal.

Biesland heeft een tweetal fraaie parken: het Waldeckpark en het Jekerpark, dat recentelijk op de oevers van de Jeker is aangelegd. Laatstgenoemd park hoort officieel echter bij de wijken Jekerdal (noordelijk deel) en Sint Pieter (zuidelijk deel).

Architectuur en bezienswaardigheden[bewerken]

In het Waldeckpark bevindt zich het Waldeckbastion uit 1688-'90, een restant van de vestingwerken van Maastricht. Opdrachtgever was de vestingingenieur Daniël Wolff baron van Dopff. Langs de Cannerweg is nog een fragment van het lunet Drenthe uit 1776 bewaard gebleven. In 1925 werd hier het grafmonument van generaal Andries des Tombe, de laatste opperbevelhebber van de vesting Maastricht, geplaatst. Het kanon uit 1810 dat er staat opgesteld is in 1960 door de oud-ijzerhandelaar en miljonair H.E. Dotremont geschonken.

De imposante Sint-Theresiakerk uit 1933-'34 is gebouwd van Kunrader steen naar een ontwerp van Josef en Hubert van Groenendael. Ertegenover ligt de voormalige huishoudschool, eveneens ontworpen door Hubert van Groenendael. Een industrieel monument is de voormalige sigarenfabriek Philips aan de Tongerseweg. De expressionistische baksteengevels uit 1921 zijn van de hand van architect J. London. In het gebouw zijn een aantal discountwinkels gevestigd. Verderop aan de Tongerseweg ligt de voormalige Kweekschool van de Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis met een neoromaanse kapel, waarvan het interieur fraai beschilderd is door Franciscus Hermanus Bach. Het gebouw uit 1909, ook bekend als Trichtercollege, werd in de loop van 2014 opgegeven als onderwijslocatie. Er zijn plannen voor herontwikkeling van het gebouw.

Aan de Champs Elyséesweg liggen fraaie landhuizen van onder anderen van W. Sandhövel, Frans Dingemans en Theo Teeken.

Ten zuiden van Biesland ligt de Sint-Servaasbron.

Externe link[bewerken]