Itteren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Itteren
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Itteren
(Details)
Itteren (Limburg (Nederland))
Itteren
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Maastricht Maastricht
Coördinaten 50° 54′ NB, 5° 42′ OL
Algemeen
Oppervlakte 3,17 km²
Inwoners (2017) 920
Overig
Netnummer 043
Detailkaart
De buurt Itteren binnen de wijk Noordoost van de gemeente Maastricht
De buurt Itteren binnen de wijk Noordoost van de gemeente Maastricht
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Gezicht op de kerk van Itteren (J. de Grave, 1676)

Itteren (Limburgs: Ittere) is een kerkdorp en een voormalige gemeente in de Nederlandse provincie Limburg. Sinds 1970 is het dorp een van 44 officiële buurten van de gemeente Maastricht.[2] Itteren heeft circa 900 inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 vond in het deelgebied Emmaus een archeologische opgraving plaats in verband met de aankondiging van grootschalige ontgrindingswerkzaamheden in het gebied tussen Borgharen en Itteren in het kader van het Grensmaasproject. Hierbij werden twee begraafplaatsen gevonden uit de midden- en late-ijzertijd. Het zuidelijke was een crematiegrafveld omsloten door greppels, waarbij in sommige crematiegraven aardewerk, glazen armbanden of munten uit de periode 250-150 v.Chr. werden aangetroffen. Na 150 na Chr. vonden er opnieuw enkele begravingen plaats. Het noordelijke grafveld met 20 crematiegraven dateert uit de periode 500-200 v.Chr.[3]

Het huidige dorp is ontstaan in de middeleeuwen en vormde oorspronkelijk, samen met Borgharen, een vrije rijksheerlijkheid. In 1330 werd Itteren van Borgharen gescheiden en ging tot het Land van Valkenburg behoren, waar het een leen van werd. In 1661 kwam Itteren aan de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, in 1815 aan Nederland.

Het graven van het Julianakanaal brachten Itteren min of meer in een isolement, hoewel het dorp via een brug met het achterland verbonden werd.

Itteren was een zelfstandige gemeente, totdat deze in 1970 werd geannexeerd door de nabijgelegen gemeente Maastricht. Sindsdien is Itteren formeel een buurt of wijk van deze stad, hoewel het een aantal kilometers van de rest van Maastricht ligt.

Itteren werd, evenals het naburige Borgharen, herhaaldelijk overstroomd door de Maas. Dit deed zich het laatst voor in 1993 en 1995. Nadien zijn er dijken aangelegd rond het dorp, waardoor bij hoogwater een eiland ontstaat, zodat de dorpskern zelf niet meer onder water komt te staan.

In mei 2008 is na vele jaren van plannen begonnen met het Grensmaasproject op de locatie Itteren. In totaal worden er zo'n 11 locaties langs de Grensmaas aangepakt. Dit plan heeft tot doel grindwinning, beperking wateroverlast door stroombedverbreding en natuurontwikkeling. De opbrengst van de grindwinning vormt daarbij de financiering voor de realisering van de andere twee doelen.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Itteren ligt op de rechteroever van de Maas, op een hoogte van ongeveer 43 meter. Het ligt sinds de aanleg van het Julianakanaal omstreeks 1930 op een langgerekt eiland, door enkele bruggen met het achterland verbonden.

De omgeving is vlak en gevoelig voor overstromingen. De Oude Kanjel, een kleine waterloop, stroomt tussen het oude en nieuwe deel van Itteren in noordelijke richting en stroomt uit in de Maas. De Geul gaat met een duiker onder het Julianakanaal door en stroomt aan de andere zijde als Kleine Geul verder langs de Kasteelhoeve Hartelstein om iets ten westen van Voulwames uit te monden in de Maas.

Na 2008 is men begonnen om, ten noorden van de Kleine Geul, het plan Grensmaas uit te voeren, waarbij het Haertelsteinveld ten noorden van de kasteelhoeve werd vergraven. Ook de Kleine Geul werd toen iets verlegd.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook Lijst van rijksmonumenten in Itteren

Bekende inwoners van Itteren[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Borgharen, Bunde, Weert, Limmel

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]