De Heeg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Heeg
Buurt van Maastricht
Map - NL - Maastricht - Wijk 06 Buitenwijk Zuidoost - Buurt 03 De Heeg.svg
Kerngegevens
Gemeente Maastricht
Wijk Zuidoost
Coördinaten 50°48'NB, 5°42'OL
Oppervlakte 141 ha.  
Inwoners
(2017)
6.230[1]
Overig
Postcode(s) 6228
Buurtnummer 09350603
Portaal  Portaalicoon   Maastricht

De Heeg is een woonwijk in het zuidoosten van de Nederlandse stad Maastricht. Het is een van de 44 officiële buurten van de gemeente Maastricht. De woonwijk is ruim opgezet met veel groen en is mede daardoor populair bij jonge gezinnen.

Ligging en geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Heeg grenst in het westen aan de buurt Randwyck, in het noorden aan Heer, in het noordoosten aan Vroendaal, in het oosten aan het buitengebied van Maastricht en in het zuiden aan de gemeente Eijsden-Margraten (Gronsveld).[2] De Heeg is gebouwd aan het eind van de jaren 70 en het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw.

In 2013 vond een amateurarcheoloog met een metaaldetector in een gerooide boomgaard ten zuiden van De Heeg een gouden stater uit de tijd van de Eburonen, waarschijnlijk uit circa 50 v. Chr. Of er in het gebied toen al bewoning plaatsvond, kan op grond van deze ene vondst niet bevestigd worden.[3]

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

De Heeg heeft een winkelcentrum (De Roserije) en een buurtcentrum (De Boeckel). Er zijn twee basisscholen. De buurt heeft verder een aantal sportverenigingen en een schutterij. Behalve het genoemde buurtcentrum en een café in de voormalige sporthal, kent de wijk geen horecavoorzieningen.

In De Heeg zijn enkele kerkelijke genootschappen actief. Naast het buurtcentrum ligt de R.K. Sint-Monulfus en Gondulfuskerk van 1980. Deze kerk is opgericht door de toenmalige pastoor Frans Wiertz, sinds 1993 bisschop van Roermond.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De Torenmolen van Gronsveld bevindt zich direct ten oosten van De Heeg.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

De Heeg is gelegen in het Maasdal, op een hoogte van ongeveer 60 meter. Dit dal is hier breed. Naar het oosten toe zijn er de hellingen naar het Plateau van Margraten, met het Savelsbos. In het westen vindt men de Rijksweg 2 met parallel daaraan de Spoorlijn 40 Luik - Maastricht. Ten westen daarvan bevinden zich bedrijventerreinen en de bebouwing van Heugem. Naar het noorden en zuiden toe wordt De Heeg begrensd door de bebouwing van respectievelijk Heer en Gronsveld.

Zie de categorie De Heeg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.