Kanjel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brug over de Kanjel bij Borgharen

De Kanjel is een beek in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg. De lengte van de beek is ongeveer 4,5 km. Het stroomgebied ligt bijna geheel binnen de gemeente Maastricht. Alleen de laatste tientallen meters bij de monding in de Geul bevinden zich binnen de gemeente Meerssen.

Stroomgebied[bewerken]

De Kanjel ontspringt op het landgoed Mariënwaard, ten westen van Rothem tussen Maastricht en Meerssen, en stroomt langs de bebouwde kom van Limmel. Net voorbij de onderleider bij het Julianakanaal nabij het dorp Borgharen splitst de Kanjel zich in twee takken. De Nieuwe Kanjel mondt bij Borgharen uit in de Maas. Deze tak voedde ooit de graanmolen van Borgharen. De andere tak wordt de Oude Kanjel genoemd. Deze stroomt iets noordelijker door het dorp Itteren en vloeit eerst samen met de Geul, voordat deze een paar honderd meter verder uitmondt in de Maas.

In het kader van het Grensmaasproject wordt eind 2014 gestart met het verleggen van de monding van de Oude Kanjel. Daarbij wordt de normalisatie van de beek over een lengte van 1300 meter teruggedraaid door meanders toe te voegen, waardoor de lengte van de beek met 230 meter zal toenemen. Over de laatste 500 meter wordt de Kanjel deels verlegd naar een iets verderop gelegen natuurlijke laagte. Hier worden twee nieuwe duikers aangelegd. Ook zal rivierslib worden verwijderd dat de ontwikkeling van een levendige biotoop tegenhoudt en worden de oevers van de beek minder steil.[1]

Het stroomgebied van de Kanjel valt geheel binnen het gebied van het Buitengoed Geul & Maas (voorheen Landgoederenzone Maastricht-Meerssen). Een van deze landgoederen is genoemd naar de beek: Landgoed De Kanjel, meestal echter aangeduid als Mariënwaard. Op het landgoed ligt een kasteel en een villa. Het eerste wordt aangeduid als Kasteel Mariënwaard, Kasteel Grote Kanjel of La Grande Suisse; het tweede als Villa Kanjel of La Petite Suisse.

Trivia[bewerken]

Zie ook[bewerken]