Buitengoed Geul & Maas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groot en Klein Vaeshartelt in de tijd van Petrus Regout (1865)
Hekpijlers tegenover Mariënwaard
Paviljoen in het bos bij kasteel Meerssenhoven

Buitengoed Geul & Maas, voorheen Landgoederenzone Maastricht - Meerssen, is een natuurgebied en landgoederenzone in het Zuid-Limburgse Heuvelland in het zuidoosten van Nederland. Het gebied met een dertigtal kastelen, landhuizen en watermolens bevindt zich in drie gemeenten: Maastricht, Meerssen en Valkenburg aan de Geul.

Sinds het begin van de 21e eeuw wordt het gebied integraal ontwikkeld tot natuur- en cultuurgebied. Dit vergt grote investeringen aangezien de landgoederenzone doorsneden wordt door onder andere het Julianakanaal, de autosnelwegen A2 en A79, en de spoorlijnen Maastricht - Venlo en Maastricht - Aken. Bovendien liggen in het gebied diverse woonwijken en het grote industrieterrein Beatrixhaven.

Anderzijds wordt het gebied gekenmerkt door grote natuurlijke schoonheid. Er bevinden zich rivieren en beken (Maas, Geul en Kanjel), bossen, weilanden en tientallen historische gebouwen, waarvan de meeste beschermd zijn als rijksmonument. De meeste landgoederen in het westelijk deelgebied (tussen Maastricht en Meerssen) behoorden ooit tot het bezit van de 19e-eeuwse Maastrichtse industrieel Petrus Regout en diens nakomelingen.

De Landgoederenzone strekt zich onder andere uit over zeven buurten in het noordoosten van de gemeente Maastricht:

In het zuidelijk deel van de gemeente Meerssen behoren tot het Buitengoed Geul & Maas:

In de gemeente Valkenburg aan de Geul behoren tot het Buitengoed Geul & Maas:

Externe links[bewerken]