IJzeren Molen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
IJzeren Molen / Nieuwe Molen / Rothemer molen
De IJzeren molen te Rothem-Meerssen
De IJzeren molen te Rothem-Meerssen
Basisgegevens
Plaats Rothem
Bouwjaar 1850
Type watermolen
Functie oliemolen
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer  28453
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Lijst van rijksmonumenten in Rothem
Portaal  Portaalicoon   Molens

De IJzeren Molen, ook Nieuwe Molen of Rothemer molen genoemd, is een watermolen aan een zijtak van de Geul, de Kleine Geul genaamd, in Rothem, gemeente Meerssen.

Oorspronkelijk was de molen een bezit van de Heren van Kasteel Vaeshartelt, nabij het gehucht Weert. Sinds 1381 rustte er een erfdienstbaarheid op, volgens welke de molen met een daarbij gelegen sluisje de gracht van het kasteel op peil moest houden. Bij de aanleg van de A2-snelweg zijn de molen en het kasteel van elkaar gescheiden.

De IJzeren Molen maakt deel uit van de Landgoederenzone Maastricht - Meerssen.

Bij de bevrijding door het Amerikaanse leger in 1944 brandde de oliemolen gedeeltelijk af. Bij de wederopbouw werd het gebouw als woning ingericht.

De molen heeft een waterrad met een middellijn van 6,70 meter en is begin jaren 50 buiten bedrijf gesteld. Om te voorkomen dat de molen als verloren moet worden beschouwd, was dringend restauratie nodig. Deze restauratie is in 2009 gestart met inhoudelijke ondersteuning van de Limburgse Monumenten Stichting. Per augustus 2010 was de molen nog niet maalvaardig.

De molen is een rijksmonument.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]