Apostelhoeve

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Apostelhoeve
De Apostelhoeve met omringende wijngaarden op de Louwberg. Midden links de Apostelgroeve
Locatie
Locatie Maastricht-Zuidwest, Susserweg 201
Adres Susserweg 201, 6213 NE Maastricht
Status en tijdlijn
Oorspr. functie agrarisch bedrijf
Huidig gebruik wijngoed
Start bouw 16e eeuw
Bouwinfo
Eigenaar familie Hulst
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 27986
rijksmonumenten in Maastricht
Portaal  Portaalicoon   Landbouw
Maastricht

De Apostelhoeve is een wijngoed in het zuiden van de Nederlandse stad Maastricht. De Apostelhoeve met bijbehorende wijngaarden ligt op de zuidoostelijke helling van de Louwberg, aan de westzijde van het Jekerdal, nabij de Belgische grens (Kanne).

In het Jekerdal werden al in de middeleeuwen wijndruiven verbouwd, tot de "Kleine IJstijd" daar omstreeks 1600 een einde aan maakte. De wijngaarden bij de Apostelhoeve waren eeuwenlang eigendom van de Stichting Lambert van Middelhoven, die het in de vijftiende eeuw gestichte Twaalf Apostelenhofje in de Bogaardenstraat beheerde. Mogelijk dankt de Apostelhoeve zijn naam aan die verbintenis.

De fruitteler Hugo Hulst besloot op de Apostelhoeve in 1970 weer een wijngaard aan te leggen. De eerste oogst leverde 1400 flessen wijn op. Na de topzomer van 2018 verwachtte wijnbouwer Mathieu Hulst voor het eerst meer dan 100.000 flessen te kunnen produceren.[1] Anno 2021 werd een oppervlakte van ruim 14 hectare voor wijnbouw gebruikt.[2] In 2022 stopte het bedrijf met de teelt van andere vruchten en werden uitsluitend nog druiven verbouwd. De oppervlakte nam daardoor toe naar 19 hectare. Vanaf 2025 zal de wijnproductie naar verwachting meer dan 200.000 flessen bedragen.[3]

Op de bodem, die bestaat uit kiezel en mergel met daaroverheen een laag löss, worden de volgende druivenrassen geteeld: riesling, auxerrois, rivaner en pinot gris. Daarvan worden uitsluitend witte wijnen gemaakt, die een frisse, mineralige smaak hebben en qua stijl en productie verwant zijn met wijnen uit de Elzas.

Onder de hoeve ligt de niet meer in gebruik zijnde Apostelgroeve, een voormalige mergelgroeve.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Apostelhoeve van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.