Stade de France

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stade de France
Finale Coupe de France 2010-2011 (Lille LOSC vs Paris SG PSG).jpg
UEFA SterSterSterSter
Plaats Saint-Denis, Parijs, Frankrijk
Capaciteit 81.338
Geopend 1998
Eigenaar Consortium Stade de France
Bespelers Frans voetbalelftal
Frans rugbyteam
Stade français (soms)
Veldafmetingen 105 x 70 m
Portaal  Portaalicoon   Sport
Parijs

Het Stade de France is een stadion dichtbij Parijs, in de voorstad Saint-Denis. Het wordt gebruikt voor tal van sportmanifestaties zoals voetbal, rugby, atletiek en voor openluchtmanifestaties. Het bevat 80.000 overdekte zitplaatsen. Het is het belangrijkste stadion van Frankrijk. Het Stade de France wordt tevens gebruikt voor concerten van populaire artiesten waaronder bijvoorbeeld Beyoncé, Jay-Z, The Rolling Stones, U2, Coldplay, The Black Eyed Peas, Muse, DJ Tiësto, One Direction en André Rieu.

Het werd op 28 januari 1998 officieel geopend met een voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Spanje, waarbij Frankrijk met 1–0 won. Hetzelfde jaar werd Frankrijk er ook wereldkampioen, door in de finale met 3–0 Brazilië te verslaan.

Vier architecten (Macary, Zubléna, Regembal, Costantini) werkten aan de realisatie van het stadion. Bij het binnenkomen van het stadion valt vooral het dak op. Het dak is een grote schijf, die horizontaal boven het stadion hangt. Het strekt zich uit tot buiten het stadion, in het midden is een deel open gelaten. Het weegt 14.000 ton en hangt op 40 meter hoogte. Omdat het dak normaal groter is dan het stadion zelf, is het mogelijk om de onderste tribune, die uit 25.000 zitplaatsen bestaat, met 15 meter naar achteren te verplaatsen zodat het stadion kan worden omgevormd in een olympisch stadion.

Het stadion heeft sinds 1998 de status als Nationaal Stadion. In dat jaar deed het Parc des Princes afstand van deze onderscheiding. Dat stadion wordt nu alleen nog gebruikt door de Franse voetbalclub Paris Saint-Germain.

Interlands[bewerken]

Noot[bewerken]

  1. Wedstrijd werd in de 75ste minuut gestaakt nadat een groep toeschouwers het veld bestormde.

Externe links[bewerken]