Wereldwonderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Piramide van Cheops, de enige van de oorspronkelijke 'zeven wereldwonderen' die nog overeind staat

Een wereldwonder is een benaming voor opmerkelijke natuurlijke en door de mens geconstrueerde bouwwerken of gebieden, die door diverse instanties of personen worden onderscheiden. De wereldwonderen worden meestal niet afzonderlijk benoemd, maar gepresenteerd in een overzicht van doorgaans zeven bouwwerken of gebieden, de zeven wereldwonderen.

De bekende en meestgebruikte lijst is die van de Griek Antipater van Sidon, die rond 140 voor Christus leefde.[1] Hij noemde zeven bouwwerken op zijn lijst, waarna het gebruikelijk werd om dit aantal voor toekomstige lijsten aan te houden.[2][1] Verschillende nieuwere bezienswaardigheden zijn in de loop van de tijd betiteld als "achtste wereldwonder".

Van Antipaters wereldwonderen bestaat alleen de Piramide van Cheops nog. Deels om die reden hebben verschillende auteurs in de loop van de tijd aangepaste lijsten opgesteld. Daarnaast ontstonden specifiekere lijsten met bijvoorbeeld de (bouwkundige) wereldwonderen van de Middeleeuwen of van de moderne tijd, evenals lijsten met natuurlijke wereldwonderen. De New7Wonders Foundation nam begin 21e eeuw het initiatief om met verkiezingen via internet nieuwe wereldwonderen vast te stellen, de New7Wonders of the World (2007) en New7Wonders of Nature (2011). Daarnaast bestaan er overzichten per land of stad, die door nationale overheden worden opgesteld. Enkele van deze lijsten staan hieronder opgesomd.

Overzicht[bewerken]

Nationale wonderen[bewerken]

Zie ook[bewerken]