Gratiën

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De drie gratiën op La Primavera van Botticelli
De drie gratiën door Antonio Canova

De (drie) Gratiën (Latijn: Gratiae), Chariten (Grieks: Charites) of de trits der Bevalligheden, waren drie zusters uit de Griekse en Romeinse mythologie.

Volgens de Griekse mythologie waren zij de dochters van Zeus en Eurynome maar in sommige verhalen zijn ze ook het nageslacht van Dionysos en Aphrodite (Venus), of van Helios en de naiade Aegle. Volgens de Romeinse mythologie waren zij de dochters van Bacchus en Venus.

De Gratiën zijn:

Peitho (volgens de Romeinen Suada) wordt soms als vierde genoemd. Samen staan ze voor vruchtbaarheid, creativiteit en charme.

De Gratiën werden vaak geassocieerd met de negen muzen. De rivier de Cephissus bij Delphi was aan hen gewijd.

Gratiën in de kunst[bewerken | brontekst bewerken]

De Gratiën inspireren de mensheid tot talent en creativiteit en zijn zelf ook een geliefd onderwerp in de kunst. Meestal worden ze zo afgebeeld dat ze z'n drieën naar elkaar toe staan met de armen over elkaars schouders. Ze worden ook vaak afgebeeld in de Elyzeese velden, de hemelse onderwereld van de Grieken.

De bekendste uitbeeldingen zijn:

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In het Antwerpse park Den Brandt bevindt zicht de beeldengroep De Dansende Nimfen van de Duitse kunstenaar Walter Schott. Het is een quasi-identieke adaptatie van de klassieke Drie Gratiën.[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gratiae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.