Hermitage (Sint-Petersburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hermitage
Spb 06-2012 Palace Embankment various 14.jpg
Opgericht 1764
Locatie Sint-Petersburg, Rusland
Personen
Directeur Michail Piotrovski
Aantal bezoekers 2.879.686 (2011)[1]
Website hermitagemuseum.org
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Hermitage (Russisch: Государственный Эрмитаж, Gosoedarstvennyj Ermitazj) in Sint-Petersburg is een van de grootste en omvangrijkste kunst- en cultuurhistorische musea in de wereld.

Geschiedenis[bewerken]

Het museum is ontstaan in 1764 uit de verzameling van Catharina de Grote, die ruim 300 schilderijen ontving van Johann Ernst Gotzkowsky, omdat hij niet aan zijn verplichtingen kon voldoen. Daarnaast liet zij duizenden schilderijen bij veilingen en uit collecties in West-Europa kopen. Hiermee breidde zij de collectie aanzienlijk uit, die tsaar Peter de Grote was begonnen. De verschillende opvolgers van Catharina de Grote vergrootten de verzameling verder met vele aankopen. Het museum werd onder tsaar Nicolaas I in 1852 voor het publiek opengesteld. Het omvat een verzameling uit de Oudheid (o.a. Egypte), de Middeleeuwen en de latere kunst en cultuur, zowel van het westen als het oosten. Ook archeologische vondsten en kunst uit Azië en de Russische cultuur van de 8e eeuw tot de 19e eeuw zijn goed vertegenwoordigd. De totale collectie bevat meer dan 3 miljoen stukken, verzameld in meer dan 2,5 eeuw. Het museum overleefde het Beleg van Leningrad in de periode 1941-1944 (zij het met enige schade aan het gebouw), ondanks Hitlers opdracht om de gehele stad te vernietigen. De topstukken van de collectie werden toen tijdelijk ondergebracht in een gebied achter de Oeral.

Communistische verkopen[bewerken]

Van 1929 tot 1932 verkocht een communistische organisatie, Antiquariat, in het geheim Rembrandts Pallas Athene, Portret van Titus, en Portret van een oude man aan de Armeense miljonair Calouste Gulbenkian in Portugal, en Een Poolse edelman, Meisje met een bezem en Portret van een vrouw met een corsage aan de Amerikaanse minister van financiën, miljonair en kunstverzamelaar Andrew Mellon, en tenslotte Petrus verloochening van Christus aan het Rijksmuseum - in totaal 7 schilderijen van Rembrandt. Ook de "Annunciatie" van Jan van Eyck werd aan Mellon verkocht en kwam zo in de collectie van de National Gallery of Art in Washington terecht. Het is het enige authentieke werk van Jan van Eyck dat zich in de Verenigde Staten bevindt. Alles bij elkaar verloor de Hermitage in die periode 50 topwerken van topschilders.

Huisvesting[bewerken]

Koepel in de Hermitage
Mensjikovpaleis, dependance van de Hermitage

De Hermitage is gehuisvest in een aantal architectonisch interessante gebouwen:

Dependances

Collectie[bewerken]

De collectie van de Hermitage bestaat uit verschillende afdelingen met verschillende soorten kunst zoals:

Rembrandtschilderijen in de Hermitage[bewerken]

Het museum bezit met 20 exemplaren één van Europa's grootste en belangrijkste schilderijencollecties van Rembrandt (Rijksmuseum: 19). Een van de bekendste is het naakt Danaë. In 1985 ging een verwarde bezoeker het schilderij te lijf met zwavelzuur. De Hermitage beschikt over meer dan 100 schilderijen die op naam staan van een leerling.

 • De Aanbidding van de drie Koningen (1632)
 • Danaë* (1636)
 • David en Jonathan (1642)
 • Saskia als Flora* (1634)
 • Haman erkent zijn lot (circa 1665)
 • Heilige Familie (1645)
 • Jonge vrouw met oorbellen (1657)
 • De Kruisafname (1634)
 • Landschap met een ruiter (1648-1650)
 • Het Offer van Izaäk (1635)
 • De Parabel van de werkers van het elfde uur (1637)
 • Portret van Baertje Martens (1640)
 • Portret van Jeremias de Decker (1660)
 • Portret van een geleerde (1631)
 • Portret van een man (1661)
 • Portret van een oude Jood (1654)
 • Portret van een oude vrouw (1654)
 • Staande acteur (1630/1631)
 • Terugkeer van de Verloren Zoon (circa 1668)
 • Winterlandschap (circa 1650/1654)

De Hermitage is dagelijks geopend, behalve op maandag, van 10.30 uur tot 18.00 uur. Het museum sluit in vakanties en feestdagen om 17.00 uur.

Het museum heeft diverse services zoals onder andere een restaurant, café, informatiedesks, winkels, theater, educatiefcentrum.

Vrijwilligersorganisatie[bewerken]

Het Hermitagemuseum wordt sinds 2003 gesterkt door een vrijwilligersorganisatie. De organisatie biedt geïnteresseerden de mogelijkheid om zich te betrekken bij het bestuur van het museum. De vrijwilligersorganisatie houdt zich bezig met allerlei interne en externe activiteiten en evenementen van het museum en daarnaast dient de organisatie als een informele link tussen het publiek en de museumstaf. De vrijwilligers worden vrijgelaten in het ontwikkelen van projecten naar hun eigen vaardigheden en interesses.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

De Hermitage gezien vanaf de overkant van de Neva. Van links naar rechts: Hermitagetheater, Oude Hermitage, Kleine Hermitage en het Winterpaleis.
Bronnen, noten en/of referenties
 1. The Art Newspaper, april 2012, p. 37