Rafaël (kunstenaar)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rafaël
Waarschijnlijk een zelfportret als tiener
Waarschijnlijk een zelfportret als tiener
Persoonsgegevens
Volledige naam Raffaello Sanzio da Urbino
Pseudoniem Raffaello Santi, Raffaello da Urbino
Geboren Urbino, 6 april 1483
Overleden Rome, 6 april 1520
Geboorteland Italië
Nationaliteit Italiaans
Beroep(en) Kunstschilder
Architect
Oriënterende gegevens
Leermeester Perugino, Pintoricchio, Giovanni Santi, Timoteo Viti
Jaren actief 1494-1520
Stijl(en) Hoogrenaissance
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Rafaël van Urbino (Urbino, 6 april 1483Rome, 6 april 1520) was een Italiaanse kunstenaar (voornamelijk kunstschilder) uit de hoogrenaissance.

Rafaël is de naam waaronder hij nu wereldwijd bekend is. Zijn echte naam was Raffaello Sanzio. Hij is ook wel bekend onder namen als Raffaello Santi en Raffaello da Urbino. Zoals met vele kunstenaars uit de Italiaanse renaissance het geval is, wordt zijn leven beschreven in het beroemde boek Le Vite van de 16e-eeuwse schilder en schrijver Giorgio Vasari.

Portret van een jongeling, Galerie Czartoryski, Krakau

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Rafaël werd geboren in Urbino, waar zijn geboortehuis nog steeds te bezoeken is. Van zijn jeugd is weinig bekend anders dan dat hij schilderles kreeg van zijn vader Giovanni Santi, een schilder die in 1494 overleed. Een oom die priester was, nam hem onder zijn hoede. Zijn moeder was al in 1491 gestorven, en Rafaël had daar erg onder geleden.[1]

In de periode tussen ongeveer 1500 en 1504 was hij leerling bij Perugino, onder wie hij vermoedelijk aan fresco's werkte in Perugia. Vermoedelijk kreeg het wonderkind Rafaël rond die tijd zijn eerste eigen opdracht en maakte hij het schilderij De droom van de ridder. In zijn eerste werken is de invloed van Perugino nog zeer duidelijk; Vasari schreef over een bepaald werk van Rafaël dat als er geen handtekening op stond, iedereen het voor een Perugino zou houden.

Rond 1504 ging Rafaël naar Florence, waar hem bleek dat zijn techniek ouderwets en provinciaals was. Hij stond er echter om bekend dat hij zeer snel van anderen leerde en paste zich spoedig aan. Hij werd vooral beïnvloed door Leonardo da Vinci en in mindere mate door Michelangelo. In Florence schilderde hij een groot aantal afbeeldingen van de Maagd Maria, waaronder de Madonna met de anjer, de Madonna met de distelvink en de Madonna del Prato (Madonna in de wei, of Madonna met het Christuskind en de Heilige Johannes de Doper).[1]

Waarom Rafaël naar Rome vertrok, vermoedelijk in de laatste maanden van 1508, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk was hem ter ore gekomen dat er in het Vaticaan, destijds onder paus Julius II, privévertrekken waren die opnieuw gedecoreerd moesten worden. In 1509 kreeg hij de opdracht voor één ervan, de Stanza della Segnatura. Hij schilderde hierbij over werk van onder meer Perugino heen. Al heel snel gold hij in het Vaticaan, op Michelangelo na, als de belangrijkste kunstenaar. Hij zou er de rest van zijn korte leven blijven.

Rafaël was in Rome onder meer verantwoordelijk voor de decoratie van vier zalen in het Apostolisch paleis in Vaticaanstad, de Stanza della Segnatura, de Stanza di Eliodoro, de Stanza dell'Incendio en de Sala di Costantino.

De eerste zaal, de Stanza della Segnatura (1509-1511), is gewijd aan het menselijk verstand en bevat onder meer twee grote fresco’s, De Atheense school en de Disputa. Het eerste fresco toont een groep klassieke filosofen met in het midden Plato en Aristoteles. De een wijst omhoog naar de hemel, de ander naar beneden naar de aarde, hetgeen het humanistische idee uitbeeldt dat de heidense klassieke wereld niet per se strijdig is met het christendom. Leonardo da Vinci was een van de modellen voor dit werk. Het tweede fresco is vergelijkbaar van opbouw en beeldt christelijke theologen af, gegroepeerd onder Jezus.

De tweede zaal, de Stanza di Eliodoro (1511 of 1512-1514), heeft als thema de goddelijke interventie. De mate van betrokkenheid van Rafaël bij de andere twee zalen is onduidelijk. Het eigenlijke werk zou vooral door assistenten zijn gedaan. Rafaël had in Rome dan ook talloze andere taken te vervullen.

Overigens werkte hij niet uitsluitend voor de Kerk. Zo maakte hij in de Romeinse villa van de bankier Chigi het werk De drie gratiën en produceerde hij portretten (zie boven). In 1519 kwam in het Vaticaan een serie fresco's naar oudtestamentische verhalen gereed, in wat nu de Loggia van Rafaël heet. Ook in dit geval is alleen het ontwerp van hem. Na de dood van Bramante in 1514 volgde hij deze op als architect van de Sint-Pieter. Tevens was hij betrokken bij het archeologische onderzoek in Rome in die dagen.

Rafaëls laatste belangrijke werk is de Transfiguratie, dat pas na zijn dood gereedkwam. Onduidelijk is of de maniëristische tendensen in dit werk toegeschreven moeten worden aan zijn leerlingen of dat hijzelf bezig was een nieuwe weg in te slaan.

Hij stierf op zijn zevenendertigste verjaardag in Rome en ligt begraven in het Pantheon aldaar, wat in Italië de grootst mogelijke eer is. Op zijn graf lezen we: “Dit is de graftombe van Rafaël, die tijdens zijn leven Moeder Natuur deed vrezen door hem te worden verslagen, en als hij stierf, met hem te moeten sterven.”

Er is geen bewijs dat het gerucht van destijds ondersteunt dat de paus hem tot kardinaal wilde benoemen, maar het toont wel Rafaëls zeer hoge status aan.

Werken en werkwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Rafaël geldt als briljant portretschilder. Bekende portretten zijn dat van de in 1513 aangetreden paus Leo X, dat van zijn vriend voor het leven Graaf Baldassare Castiglione, dat van Bindo Altoviti en La Donna Velata (De gesluierde vrouw), waarvan nooit duidelijk is geworden wie de afgebeelde is. Beroemd is ook zijn zelfportret.

Rafaël is ook bekend om zijn talloze, vaak erg tedere Madonna's. Voorbeelden zijn de Madonna del Granduca, daterend van rond 1505. en de Madonna della Seggiola (Madonna met de stoel), van rond 1514. Vasari schreef dat werken van anderen schilderijen genoemd moesten worden, maar dat die van Rafaël echt leefden, en de Madonna della Seggiola is daarvan een goed voorbeeld.

Daarnaast zijn zijn Stanze di Raffaello erg bekend.

Rafaël leefde in een periode dat de waarschijnlijk al in de klassieke oudheid gebruikte temperaverf werd vervangen door olieverf. Medio 15e eeuw gebruikten de Vlaamse Primitieven als eersten olieverf. Rafaël gebruikte zowel tempera als olieverf. Vanaf het moment dat hij zich in 1508 in Rome vestigde, gebruikte hij alleen nog maar olieverf.[2]

Ook in de tapijtkunst liet hij zich gelden. Zijn kartons voor de reeks Handelingen van de Apostelen waren zodanig beroemd dat ze als zelfstandige kunstwerken bewaard zijn.[3] Ze werden geweven in het Brusselse atelier van Pieter van Aelst. Daarna ontwierp Rafaël nog verschillende andere reeksen.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

Rond 1515 ontwierp Rafaël in opdracht van Giulio de Medici de Villa Madama even buiten Rome. Dit luidde een tijdperk in van paleisconstructie waarbij de grote Romeinse families en kerkleiders met elkaar wedijverden om altijd meer imposante structuren neer te zetten. De zogenoemde Hoge Renaissance wordt onder meer gekenmerkt doordat bekende schilders zoals Michelangelo, Leonardo da Vinci en Donato Bramante betrokken werden het ontwerp van gebouwen.[4]

Betekenis en invloed[bewerken | brontekst bewerken]

Het werk van Rafaël wordt sterk opgehemeld bij de vroege kunsthistoricus Giorgio Vasari, in zijn werk De levens van de grootste schilders, beeldhouwers en architecten. Het verscheen 30 jaar na zijn dood en hoewel niet het oudste overzicht van zijn leven en werk, is het wel het eerste grondige overzicht. Rafaëls kunst wordt erin beschouwd als het toppunt van een eeuwenlange evolutie. Vanaf dan werd hij 300 jaar lang door velen beschouwd als de grootste artiest aller tijden.[5]

Rafaël wordt niet gezien als een grote vernieuwer, zoals Giotto dat was geweest, maar als iemand die de schilderkunst verder vervolmaakte. De schoonheid van zijn kunst is gedistilleerd uit die van kunst die hem voorafging en die om hem heen gecreëerd werd. Op het toppunt van zijn fortuin schreef hij aan Castiglione: "Om één mooie vrouw te schilderen zou ik verscheidene mooie vrouwen moeten zien, en met jou erbij om de beste eruit te kiezen."[6]

Voor sommigen is zijn werk zelfs te perfect. De leden van de negentiende-eeuwse Engelse kunstenaarsgroep de Prerafaëlieten vonden hem overgewaardeerd en beschouwden hem als een symbool van en voorbeeld voor een academische kunst die oppervlakkige vormperfectie boven inhoud en gedachte verhief.

In zijn belangrijke en destijds zeer controversiële schilderij Déjeuner sur l'Herbe verwees Manet naar Rafaëls werk Het Oordeel van Paris. Een van de vele andere door Rafaël geïnspireerde schilders was Ingres.

Een van de leerlingen van Rafaël was Giulio Romano.

Musea[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van Rafaël bevinden zich in diverse musea, zoals:

Schilderijen[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeelding Titel Jaar Techniek Afmeting (cm) Gallerie
Rafael - ressureicaocristo01.jpg Verrijzenis van Christus 1499-1502 Olie op paneel 52 × 44 Museu de Arte de São Paulo
Rafael - Bandeira processional.jpg De heilige drievuldigheid ca. 1499 Olie op canvas 166 × 94 Pinacoteca comunale di Città di Castello
Rafael - Bandeira processional 2.jpg De schepping van Eva ca. 1499 Olie op canvas 166 × 94 Pinacoteca comunale di Città di Castello
Raffaello Angelo 1 (frammento pala Baronci).jpg Engel 1500-1501 Olie op canvas overgezet van paneel 31 × 26 Pinacoteca Civica Tosio Martinengo, Brescia
Raffaello Angelo 2 (frammento pala Baronci).jpg Engel met rol 1500-1501 Olie op paneel 58 × 36 Louvre, Paris
Raffaello, God the Father and the Virgin Mary.jpg God de Vader en de Heilige Maagd Maria 1500-1501 Tempera op paneel 110 × 73 Museo di Capodimonte, Napels
Raffael 021.jpg Sint Sebastiaan 1501-1502 Olie op paneel 45,1 × 36,5 Accademia Carrara di Belle Arti di Bergamo
Raphael - Saint Francis of Assisi - Google Art Project.jpg Sint Franciscus van Assisi ca. 1502 Olie op paneel 25 × 16 Dulwich Picture Gallery
Raphael - Saint Anthony of Padua - Google Art Project.jpg Sint-Antonius van Padua ca. 1502 Olie op paneel 25 × 16 Dulwich Picture Gallery
Raphaelportraityoungman.jpg Portret van een Man ca. 1502 Olie op paneel 45 × 31 Galleria Borghese, Rome
Raphael - Von der Ropp Madonna.jpg Madonna met Kind en Heiligen ca. 1502 Olie op paneel 34 × 29 Berlin State Museums
Raffaello Sanzio - Solly Madonna - WGA18607.jpg Madonna Solly ca. 1502 Olie op paneel 52 × 38 Berlin State Museums
Raphael Madonna and Child with Book.jpg Madonna met Kind en Boek 1502-1503 Olie op paneel 55,2 × 40 Norton Simon Museum, Pasadena
CrocefissioneRaffaello.jpg The Mond Crucifixion 1502-1503 Olie op paneel 283,3 × 167,3 National Gallery, Londen
Rafael - Milagre de Santo Eusébio de Cremona-1.jpg Eusebius van Cremona laat drie mannen opstaan uit de dood met de mantel van St Jeronimus 1502-1503 Olie op paneel 25,6 × 43,9 National Museum of Ancient Art, Lissabon
Raffaello Sanzio - St. Jerome Punishing the Heretic Sabinian.jpg St. Jeronimus redt Sylvanus en straft ketter Sabinianus 1503 Olie op paneel 25,7 × 41,9 North Carolina Museum of Art, Raleigh
PalaOddiRaffaello.jpg Kroning van de Heilige Maagd 1502-1504 Tempera op paneel overgezet van canvas 272 × 165 Vaticaanse Musea
Raphael - The Annunciation (Oddi altar).jpg Maria Boodschap 1502-1504 Tempera op paneel 27 × 50 Vaticaanse Musea
The Adoration of the Magi - Rafael.jpg De aanbidding van de wijzen 1502-1504 Tempera op paneel 27 × 50 Vaticaanse Musea
Raphael Presentation in the Temple.jpg De presentatie in de Tempel 1502-1504 Tempera op paneel 27 × 50 Vaticaanse Musea
Raffael - Madonna Diotalevi.jpg Diotalevi Madonna ca. 1503 Olie op paneel 69 × 50 Berlin State Museums
Young Man Apple.jpg Jonge man met appel, vermoedelijk Francesco Maria della Rovere 1503-1504 Tempera op paneel 48 × 35,5 Uffizi, Florence
Raphael - Saint George Fighting the Dragon.jpg St. Joris vechtend met de Draak 1503-1505 Olie op paneel 29 × 25 Louvre, Parijs
St Michael Raphael.jpg St. Michael doodt the Duivel 1503-1505 Olie op paneel 30 × 26 Louvre, Parijs
Raffaello Santi - Portrait of Pietro Bembo - Google Art Project.jpg Portret van een jonge man (Ippolito d'Este?) 1503-1505 Olie op paneel 54 × 39 Museum of Fine Arts (Budapest), Boedapest
Raffaello - Spozalizio - Web Gallery of Art.jpg Het huwelijk van de Maagd Maria 1504 Olie op paneel 170 × 117 Pinacoteca di Brera, Milaan
Raffaello Sanzio - Madonna with the Book (Conestabile Madonna) - WGA18629.jpg de Connestabile Madonna 1504 Tempera op canvas overgezet van paneel 17,5 × 18 Hermitage, St. Petersburg
Madonna and Child Enthroned with Saints.jpg Madonna met Kind omringd door heiligen ca. 1504 Olie en goud op paneel 169,5 × 168,9 Metropolitan Museum of Art, New York
The Agony in the Garden MET DP136373.jpg De verleiding in de tuin ca. 1504 Olie op paneel 24,1 × 28,9 Metropolitan Museum of Art, New York
Raphael Pietà.jpg Pietà ca. 1504 Olie op paneel 23,5 × 28,8 Isabella Stewart Gardner Museum, Boston
RAFAEL - Sueño del Caballero (National Gallery de Londres, 1504. Óleo sobre tabla, 17 x 17 cm).jpg De droom van de ridder ca. 1504 Olie op paneel 17,1 × 17,3 National Gallery, Londen
Raphaël - Les Trois Grâces - Google Art Project 2.jpg De drie gratiën ca. 1504 Olie op paneel 17 × 17 Musée Condé, Chantilly
Raffaello Sanzio - The Procession to Calvary.jpg De processie naar Calvarië 1504-1505 Olie op paneel 24,4 × 85,5 National Gallery, Londen
Raphael - Madonna dell Granduca.jpg Madonna met kind 1504-1505 Olie op paneel 84,4 × 55,9 Palazzo Pitti, Florence
PalaAnsidei.jpg de Ansidei Madonna 1505 Olie op paneel 216,8 × 147,6 National Gallery, Londen
Raphael - Saint John the Baptist Preaching.JPG Heilige Johannes de Doper prekend 1505 Olie op paneel 26,2 × 52 National Gallery, Londen
Raffaello Madonna Cowper.jpg De kleine Cowper Madonna ca. 1505 Olie op paneel 59,5 × 44 National Gallery of Art, Washington
Raphael - Mary with the Child, John the Baptist and a Holy Boy (Madonna Terrranuova) - Google Art Project.jpg Terranuova Madonna ca. 1505 Olie op paneel Diameter 88,5 Berlin State Museums, Berlijn
Pax Vobiscum, by Raphael.jpg Christus de Heiland zegent ons 1505-1506 Olie op paneel 32 × 25 Pinacoteca Civica Tosio Martinengo, Brescia
Raffaello Sanzio - Madonna del Cardellino - Google Art Project.jpg Madonna met de distelvink 1505-1506 Tempera op paneel 107 × 77 Uffizi, Florence
Raphael - Madonna in the Meadow - Google Art Project.jpg Madonna del Prato, met Johannes de Doper en Jezus 1505-1506 Olie op paneel 113 × 88,5 Kunsthistorisches Museum, Vienna
Raphael-LaDonnaGravida(1505-1506).jpg De zwangere 1505-1506 Olie op paneel 68,8 × 52,6 Palazzo Pitti, Florence
Raphael Madonna with Beardless St. Joseph.jpg Heilige Familie (Madonna met de baardloze Josef) 1505-1507 Tempera op canvas overgezet van paneel 72,5 × 56,5 Hermitage, St. Petersburg
Raffaello Ritratto di Agnolo Doni.jpg Portret van Agnolo Doni 1506 Olie op paneel 63 × 45 Palazzo Pitti, Florence
Ritratto di maddalena strozzi.jpg Portret van Magdalena Strozzi 1506 Olie op paneel 63 × 45 Palazzo Pitti, Florence
Lady with unicorn by Rafael Santi.jpg De dame met de eenhoorn 1506 Olie op paneel 65 × 51 Galleria Borghese, Rome
Raphael The Holy Family with a Palm Tree.jpg de Heilige Famile met Palmboom 1506 Olie en goud op canvas overgezet van paneel diameter 101,5 Scottish National Gallery, Edinburg
Raffaello Sanzio.jpg Zelfportret ca. 1506 Tempera op paneel 47,5 × 33 Uffizi, Florence
Raphael - Saint George and the Dragon - Google Art Project.jpg Sint Joris en de Draak ca. 1506 Olie op paneel 28,5 × 21,5 National Gallery of Art, Washington
Raphael Madonna of the Pinks.jpg Madonna met de anjer 1506-1507 Olie op paneel 27,9 × 22,4 National Gallery, Londen
Rafael - Sagrada Família Canigiani.jpg de Canigiani Heilige Familie 1507 Olie op paneel 131 × 107 Alte Pinakothek, Munich
Raffaello Sanzio - La Sagrada Familia con un cordero.jpg De Heilige Familie met Lam 1507 Olie op paneel 28 × 21,5 Museo del Prado, Madrid
Rafael - La Madona de Bogota.jpg De Bogota Madonna (Madonna met Kind) 1507 ? ? NY Bank Volt, New York
Raffaello, pala baglioni, deposizione.jpg Baglioni-altaar 1507 Olie op paneel 184 × 176 Galleria Borghese, Rome
Raffaello Sanzio - Theological Virtues - WGA18669.jpg Geloof, Hoop en Liefde 1507 Tempera op paneel 18 × 44 each Vaticaanse Musea
Raphaël - La Madone de la maison d'Orléans - Google Art Project.jpg Orleans Madonna ca. 1507 Olie op paneel 29 × 21 Musée Condé, Chantilly
Raffael 020.jpg De heilige Catharina van Alexandrië ca. 1507 Olie op paneel 72,2 × 55,7 National Gallery, Londen
Raffaello Sanzio - Bridgewater Madonna - WGA18647.jpg The Bridgewater Madonna ca. 1507 Olie en goud op canvas, overgezet van paneel 81 × 55 Scottish National Gallery, Edinburg
Raffael 043.jpg Portret van een Jonge Vrouw (La Muta) ca. 1507 Olie op paneel 64 × 48 Galleria Nazionale delle Marche, Urbino
La-belle-jardiniere.jpg De Heilige Maagd met Kind en Johannes de Doper (La belle jardinière) 1507-1508 Olie op paneel 122 × 80 Louvre, Parijs
Madonna del Baldacchino.jpg Madonna del Baldacchino 1507-1508 Olie op canvas 279 × 217 Palazzo Pitti, Florence
Madonna Colonna by Rafael - Gemäldegalerie - Berlin - Germany 2017.jpg Colonna Madonna 1507-1508 Olie op paneel 52 × 38 Berlin State Museums, Berlijn
Tempi Madonna by Raffaello Sanzio - Alte Pinakothek - Munich - Germany 2017.jpg Madonna Tempi 1508 Olie op paneel 75 × 51 Alte Pinakothek, Munchen
Grande madonna cowper.jpg De grote (Niccolini) Cowper Madonna 1508 Olie op paneel 80,7 × 57,5 National Gallery of Art, Washington
Raffaello Santi - Madonna and Child with the Infant Saint John - Google Art Project.jpg Madonna Esterhazy 1508 Tempera and Olie op paneel 28,5 × 21,5 Museum of Fine Arts, Budapest, Boedapest
The Aldobrandini Madonna.jpg Aldobrandini Madonna 1509-1510 Olie op paneel 38,9 × 32,9 National Gallery, Londen
Disputa 01.jpg Dispuut over het Heilige Sacrament 1509-1510 Fresco 500 × 770 Vaticaanse Musea, Vaticaanstad
"The School of Athens" by Raffaello Sanzio da Urbino.jpg De school van Athene 1509-1510 Fresco 500 × 770 Stanza della Segnatura, Vaticaanse Musea, Vaticaanstad
Raphaël - La Madone de Lorette - Google Art Project.jpg Madonna van Loreto 1509-1510 Olie op paneel 120 × 90 Musée Condé, Chantilly
Raphael - Mackintosh Madonna.JPG De Mackintosh Madonna 1509-1511 Olie (bijna geheel overgeschilderd) van canvas, overgezet van paneel 78,8 × 64,2 National Gallery, Londen
Rafael - Alessandro Farnese.jpg Portret van Kardinaal Alessandro Farnese 1509-1511 Olie op paneel 139 × 91 Museo di Capodimonte, Napels
Raphael - The Alba Madonna - Google Art Project.jpg Alba Madonna с. 1510 Olie op canvas overgezet van paneel diameter 94,5 National Gallery of Art, Washington
Portrait of a Cardinal, by Raffael, from Prado in Google Earth.jpg Een Kardinaal 1510-1511 Olie op paneel 79 × 61 Museo del Prado, Madrid
Rafael - El Parnaso (Estancia del Sello, Roma, 1511).jpg Parnassus 1511 Fresco ? × 670 Vaticaanse Musea, Vaticaanstad
Virtù e due scene 02.jpg De voornaamste deugden 1511 Fresco ? × 660 Vaticaanse Musea, Vaticaanstad
Pope Julius II.jpg Paus Julius II 1511 Olie op paneel 108,7 × 81 National Gallery, Londen
Raffaello, profeta isaia.jpg De profeet Jesaja 1511-1512 Fresco 250 × 155 Basilica of Sant'Agostino, Rome
Cacciata di eliodoro dal tempio 01.jpg De Verbanning van Heliodorus uit de Tempel 1511-1512 Fresco ? × 750 Vaticaanse Musea, Vaticaanstad
MadonnaDiFoligno.jpg Madonna van Foligno 1511-1512 Tempera op panel overgezet naar canvas 308 × 198 Vaticaanse Musea, Vaticaanstad
Raphael's Triumph of Galatea 02.jpg De Overwinning van Galatea 1511-1513 Fresco 750 × 570 Villa Farnesina, Rome
Raffaello Sanzio - Portrait of Julius II - WGA18799.jpg Paus Julius II ca. 1512 Olie op paneel 108,5 × 80 Uffizi, Florence
Raphael - The Sistine Madonna - Google Art Project.jpg Sixtijnse Madonna 1512-1513 Olie op canvas 265 х 196 Galerie Alte Meister, Dresden
Raffaello Sanzio - Sacra Famiglia con Rafael, Tobia e San Girolamo, o Vergine del pesce.jpg de Heilige Familie met Rafaël, Tobias en de heilige Jeronimus, of de Heilige Maagd met Vis 1513-1514 Olie op paneel 215 × 158 Museo del Prado, Madrid
Raphael Madonna della seggiola.jpg Madonna met stoel 1513-1514 Olie op paneel diameter 71 Palazzo Pitti, Florence
Madonna Impannata.jpg Madonna dell'Impannata 1513-1514 Olie op paneel 160 × 127 Palazzo Pitti, Florence
Raffaello, madonna della tenda 01.jpg Madonna della tenda 1514 Olie op paneel 65,8 × 51,2 Alte Pinakothek, Munich
Raphael The Sibyls.jpg De Sybillen 1514 Fresco x 615 Santa Maria della Pace, Rome
Baldassare Castiglione, by Raffaello Sanzio, from C2RMF retouched.jpg Baldassar Castiglione 1514-1515 Olie op canvas 82 × 67 Louvre, Parijs
Cecilia Raphael.jpg De Trance van St. Cecilia tussen de heligen Paulus, Johannes de Evangelist, Augustinus en Maria Magdalena 1514-1515 Olie op canvas overgezet van paneel 236 × 139 Pinacoteca Nazionale di Bologna
Raffaello Sanzio - Ritratto di Bindo Altoviti.jpg Bindo Altoviti ca. 1515 Olie op paneel 59,7 × 43,8 National Gallery of Art, Washington D.C.
Christ Falling on the Way to Calvary - Raphael.jpg Christus valt onder het kruis 1515-1516 Olie op paneel 318 × 229 Museo del Prado, Madrid
La donna velata v2.jpg Donna Velata 1515-1516 Olie op canvas 82 × 60,5 Palazzo Pitti, Florence
Inghirami Raphael.jpg Tommaso Inghirami 1515-1516 Olie op paneel 89,5 × 62,8 Palazzo Pitti, Florence
Rafael - Tommasso Inghirami, Boston.jpg Tommaso Inghirami ca. 1516 Olie op paneel 89,7 × 62,2 Isabella Stewart Gardner Museum, Boston
Bernardo Dovizi.jpg Kardinaal Bibbiena ca. 1516 Olie op canvas 85 × 66,3 Palazzo Pitti, Florence
Palazzo-doria-pamphilj-raffaello-doppio-ritratto-big.jpg dubbelportret ca. 1516 Olie op canvas 77 × 111 Doria Pamphilj Gallery, Rome
Raphael - Madonna del Passeggio.jpg De Heilige Familie met de kleine Johannes de Doper ('Madonna del Passeggio') ca. 1516 Olie en goud op paneel 90 × 63,3 Scottish National Gallery, Edinburg
Raffaello Santi - Madonna della Rosa (Prado).jpg De Heilige Familie met de kleine Johannes, of de Heilige Maagd met de Roos ca. 1516 Olie op canvas 103 × 84 Museo del Prado, Madrid
Visitación de Rafael.jpg Bezoek van de engel Rafaël ca. 1517 Olie op paneel 200 × 145 Museo del Prado, Madrid
The Holy Family - Rafael.jpg De Heilige Familie met de Heilige Elizabeth, de kleine Johannes en twee engelen (De Grote Heilige Familie) 1518 Olie op canvas overgezet van paneel 207 × 140 Louvre, Parijs
Raffael 099.jpg Het Visioen van Ezekiel 1518 Olie op paneel 40,7 × 29,5 Palazzo Pitti, Florence
Le Grand Saint Michel, by Raffaello Sanzio, from C2RMF retouched.jpg St. Michael doodt de duivel (De Grote Sint Michael) 1518 Olie op canvas overgezet van paneel 268 × 160 Louvre, Parijs
Raffael 101.jpg St. Margaret ca. 1518 Olie op paneel 192 × 122 Kunsthistorisches Museum, Vienna
Raffaello Sanzio - Ritratto di Leone X coi cardinali Giulio de' Medici e Luigi de' Rossi - Google Art Project.jpg Portret van paus Leo X met de kardinalen Giulio de' Medici en Luigi de' Rossi ca. 1518 Tempera op paneel 155,5 × 119,5 Uffizi, Florence
Raffaello, autoritratto con un amico 01.jpg Zelfportret met vriend 1518-1519 Olie op canvas 99 × 83 Louvre, Parijs
Raphael - Holy Family below the Oak.jpg De Heilige Familie onder de eik 1518-1520 Olie op paneel 144 × 110 Museo del Prado, Madrid
Fornarina.jpg La fornarina 1520 Olie op paneel 87 × 63 Galleria Borghese, Rome
Transfiguration Raphael.jpg Transfiguratie 1516-1520 Tempera op paneel 410 × 279 Vaticaanse Musea, Vaticaanstad

Tekeningen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]