Pietro Bembo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pietro Kardinaal Bembo
Pietro Bembo
Kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen van een kardinaal
Ambt secretaris van paus Leo X
Creatie
Gecreëerd door Paulus III
Consistorie 1539
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Sogno, 1492-1494

Pietro Bembo (Venetië, 20 mei 1470 - Rome, 18 januari 1547) was een Italiaans kardinaal en schrijver.

Pietro Bembo, Historia Veneta, 1729

Hij werd geboren in Venetië maar was actief aan verschillende hoven in diverse Italiaanse steden. Als jongen begeleidde hij zijn vader naar Florence en studeerde onder meer Grieks te Messina. Bembo koos voor een beroep als geestelijke en werkte voor De' Medici in Florence.

Bembo begeleidde Giulio de' Medici naar Rome, waar hij werd benoemd als secretaris van paus Leo X. Na diens dood vertrok Bembo naar Padua en werd benoemd tot bibliothecaris. Paus Paulus III benoemde Bembo tot kardinaal en in 1539 vertrok hij opnieuw naar Rome. Hij stierf in Rome in zijn 77ste levensjaar.

Als schrijver nam Bembo de stijl van de grote schrijvers uit de klassieke oudheid tot voorbeeld. Zijn verzameld werk is uitgegeven te Venetië (1729) en omvat de Geschiedenis van Venetië (1551) en dialogen en gedichten. Zijn beroemdste werken zijn een verhandeling op Italiaans proza, en de dialoog Gli Asolani, over Platonische liefde. De uitgave van Francesco Petrarca's Italiaanse gedichten, uitgegeven door Aldus Manutius in 1501, en Terzerime, door dezelfde drukkerij in 1502 uitgegeven, werden bewerkt door Bembo.

Kardinaal Bembo schreef ook de grafrede van Rafael, de grootmeester uit de Italiaanse Renaissance, die overleed op Goede Vrijdag 6 april 1520 en begraven ligt in het Pantheon:

Hier ligt de beroemde Rafael. De Natuur, Moeder van alles, was tijdens zijn leven bang dat hij haar zou overvleugelen; maar toen hij stierf, ging ook Zij bijna dood.

Het lettertype Bembo is naar hem vernoemd. Deze letter van Francesco Griffo werd voor de eerste keer gebruikt in het boek: Petri Bembi de Aetna ad Angelum Chabrielem liber, een korte tekst over een reis naar de berg Aetna.

Zie de categorie Pietro Bembo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.