Fra Bartolommeo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fra Bartolommeo
Portret van Fra Bartolommeo
Portret van Fra Bartolommeo
Persoonsgegevens
Geboren Prato, 28 maart 1472
Overleden Florence, 31 oktober 1517
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Met Christus in de tempel (1519)
Kunsthistorisches Museum, Wenen.
Pietà (1516). Palazzo Pitti, Florence.

Fra Bartolomeo of Fra Bartolommeo (di Pagholo) (Savignano di Prato, 28 maart 1472 - Florence, 6 oktober 1517), ook bekend als Baccio della Porta, was een Italiaans Renaissance schilder.

Hij staat bekend als de schilder die het klassieke evenwicht van samenstelling en harmonie van kleur vond. Dit evenwicht wordt gezien als een van de belangrijkste typeringen voor de Hoge Renaissance. Vanaf 1483 (of 1484) werd hij een leerling in het atelier van Cosimo Rosselli. Vanaf 1490 werkte hij aldaar samen met Mariotto Albertinelli. De twee bleken elkaar dermate goed te liggen dat ze vier jaar later een eigen atelier begonnen.

Bartolomeo sloot zich, onder invloed van priester Girolamo Savonarola, in 1500 aan bij de kloosterorde der Dominicanen. Hij gaf ook het schilderen op en dit was meteen het einde van de samenwerking met Cosimo Rosselli, die zeer teleurgesteld was. Een aantal jaar zou hij niets meer schilderen, maar uiteindelijk hervatte hij in 1504 zijn werk. In dat jaar werkte hij aan één van zijn beroemdste werken, het Visioen van St. Bernardus in de familiekapel van Bernardo Bianco. In het begin van 1507 voltooide hij dit werk. Niet veel later kwam de jonge schilder Rafaël Santi naar Florence, en de twee raakten bevriend. De twee inspireerden en leerden ook van elkaar, iets wat kan worden afgeleid van de werken van beide. Toch werkten de twee slechts kort samen. Datzelfde jaar nog trok Rafaël naar Rome om een aantal werken te voltooien.

Bartolomeo zelf trok in het begin van 1508 naar Venetië. Hier werkte hij aan God de Vader aanbeden door Maria Magdalena en St. Catharina voor het Dominicanenklooster in Murano. Hij werd echter niet betaald door de Dominicanen en besloot het werk naar Lucca te brengen, waar het tot op de dag van vandaag nog altijd te zien is. Hij werkte vanaf dan een tijd lang in en rond Lucca. In deze periode werkte hij ook weer een aantal maal samen met Cosimo Rosselli. In 1513 trok hij naar Rome, waar hij aan diverse schilderijen werkte, waarvan een deel uiteindelijk in Florence zou belanden. Vier jaar later zou hij sterven in Florence, waar hij op dat moment net begonnen was aan een schilderij voor de hertog Alfonso I d'Este, waar enkel nog tekeningen en schetsen van bestaan.

Externe link[bewerken]