Naar inhoud springen

Parc de la Villette

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Parc de la Villette
Parc de la Villette
Locatie 19e arrondissement, Parijs
Coördinaten 48° 54′ NB, 02° 23′ OL
Oppervlakte 55 ha
Opening 1979
Detailkaart
Parc de la Villette (Parijs)
Parc de la Villette
Portaal  Portaalicoon   Parijs
Zicht op deel van Bicyclette Ensevelie van Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen

Het Parc de la Villette is een Frans park in Parijs, aan de rand van het 19e arrondissement. Het park heeft een totale oppervlakte van 55 hectare en is daarmee het grootste park binnen de Boulevard Périphérique, en op Père Lachaise na het grootste groengebied van Parijs[1]. Het park omvat 35 hectare groen waaronder de elf thematuinen. Het wordt doorsneden door het Canal de l'Ourcq.

Slachthuizen[bewerken | brontekst bewerken]

Voorheen waren hier de slachthuizen van La Villette gevestigd, die in 1974 werden gesloten. Het park werd vanaf 1986 aangelegd, naar een ontwerp van Bernard Tschumi. De huisstijl werd in 1985 ontworpen door Pierre Bernard. Verspreid over het park liggen 26 rode follies met diverse functies. De oude veemarkthal is behouden gebleven en wordt als tentoonstellingsruimte gebruikt. In 1990 werd in het park de sculptuur Bicyclette Ensevelie van Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen geplaatst, ogenschijnlijk een reusachtige halfbegraven fiets.

Attracties[bewerken | brontekst bewerken]

Jaarlijks in mei of juni vond van 2006 tot en met 2015 in het park tevens het popfestival Villette Sonique plaats. Daarvoor was er van 2003 tot 2005 het festival Feed Back.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Parc de la Villette op Wikimedia Commons.